Een goddelijke ‘kunst’

Els ter Welle • 97 - 2021 • Uitgave: 8
‘Druk op de melk brengt boter voort’ (Spreuken 30:33).

Een tijdje geleden had ik een gesprek met een jonge vrouw die ruim tien jaar geleden besloten had niet meer in God te kunnen geloven. Ze had zoveel meegemaakt en wilde graag een keer bij me langs komen om erover te praten. Maar ik moest haar niet proberen te bekeren. Ze opende het diepste van haar hart voor mij.

Door de pittige strijd en moeiten waar ik doorheen ben gegaan, kan ik beter dan vroeger, met begrip en warmte luisteren en ben ik milder geworden. In moeilijke tijden leren we lessen die we op geen andere wijze kunnen leren.

Iets kostbaars bewerken
Natuurlijk kun je door onrecht wat je aangedaan wordt ook bitter worden, maar het is Gods bedoeling dat we er beter door worden. Het heftig schudden van de room brengt al het goede van de melk tevoorschijn. Zo wil God door druk ook in ons iets kostbaars bewerken. We mogen samen met God door het proces van ‘drukking’ heengaan.
Het is een diepe weg. Maar als we door velerlei ‘druk’ gaan, zal God ons troosten zoals niemand dat kan als Hij. Hij laat Zijn kind dat moet lijden nooit in de steek. Dat is zeker! Juist in moeiten is Hij heel nabij. Dat heb ik zelf zo bijzonder mogen ervaren!*

Dichtbij zijn
En dwars door dit heftige proces heen, mogen we zelf de goddelijke kunst van troosten leren. ‘De Vader van de barmhartigheden en de God van alle vertroosting, Die ons troost in al onze verdrukking, zodat wij hen kunnen troosten die in allerlei verdrukking zijn, met de vertroosting waarmee wij zelf door God getroost worden’ (2 Korinthe 1:3-4). God troost ons vooral met Zijn aanwezigheid. Hij komt bij ons in onze ellende. Hij voelt en leeft met ons mee. Zo troosten wij ook het best door dichtbij te zijn, de hand te nemen van degene die troost nodig heeft en je liefde te laten voelen.

Wanneer kunnen druiven worden gedronken
en op een feest worden uitgeschonken?
Als ze in de wijnpers zijn geweest
gestampt, gekneusd en geplet.
Soms met voeten vertreden
in sap zijn omgezet.

Mag God ook jou ‘bewerken’ in je leven?
Een prettig proces is het niet.
Maar het is geweldig als je ziet
dat je sap ten leven mag geven.
Geschonken wijn
voor anderen mag zijn.

Els ter Welle


*Zie mijn autobiografie ‘God blijft Getrouw’ bij Het Zoeklicht te bestellen