Geïmplanteerde chip tovert mens om in cyborg

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 6
In het technologische informatieblad "Innovisie" staat het volgende te lezen: GEIMPLANTEERDE CHIP TOVERT MENS OM IN ‘CYBORG’

Door middel van een chirurgische ingreep is bij een Britse wetenschapper een siliconen chip in de onderarm geïmplanteerd, met het doel te communiceren met computers. Het proefkonijn, professor Kevin Warwich, is hierdoor in staat om zaken als deuren, lampen en de temperatuur in zijn kantoor op afstand te bedienen.

Warwich, die 'Cybernetica' doceert, verwoordt de aanleiding voor het experiment als volgt: "Het vak 'Cybernetica' bestudeert de interactie tussen mens en techniek en daarom lag het voor mij voor de hand om een echte 'Cyborg' - deels mens machine - te worden." Het implantaat is een 23 millimeter lange glazen capsule met een diameter van 3 millimeter en bevat een miniscule elektromagnetische spoel en een aantal chips. Door middel van een bepaalde radiofrequentie kan de geïmplanteerde chip worden geactiveerd, met het gevolg dat deze een uniek 64 bit signaal uitzendt.

Ontvangers van dit signaal kunnen worden gekoppeld aan allerlei apparaten in een gebouw, zodat bijvoorbeeld al bij het passerenvan de receptie beneden het licht en de verwarming in de kantoorkamer boven worden aangezet. Gebouwen kunnen zelfs toegerust worden met een speciaal netwerk dat personen met een implantaat herkent en registreert bij binnenkomst. Volgens professor Warwick heeft de toepassing van deze technologie, die overigens bij vee al wordt toegepast, enorme potentie: creditcards en bankpassen zouden bijvoorbeeld overbodig worden. Hij waarschuwt echter ook voor de schaduwzijde ervan met een verwijzing naar George Orwells beroemde roman 'Nineteen Eighty-Four': "Via het implantaat zal een computer een persoon altijd en overal binnen een gebouw kunnen traceren, zelfs bij een bezoekje aan het toilet. En is dit werkelijk wat we willen?"

Feike ter Velde / bron: Innovisie