Gij zijt de ranken

dr. J.J. Buskes • 78 - 2002/03 • Uitgave: 5
Joh. 15:5

Wat doet de rank? Zoals de wijnstok maar één ding te doen heeft, alleen maar wijnstok zijn, o heeft de rank maar één ding te doen, alleen maar rank te zijn.

De wijnstok, dat wil zeggen: Hij in ons. De rank, dat wil zeggen: wij in Hem. Wijnstok zijn, dat betekent: alleen maar geven. Rank zijn, dat betekent: alleen maar ontvangen.

In Hem blijven, alleen maar rank zijn, is dat alles?

Ik kan mij voorstellen, dat er zijn, die door dit antwoord teleurgesteld worden. Zij willen een heel program, een werkprogram. In Jezus blijven, is dat alles?

Met beslistheid zeg ik: Ja, dat is alles! Enkel rank zijn. Maar bij God, wat is dat moeilijk. Van een rank kun je het gemakkelijk zeggen. Die blijft vanzelf in de wijnstok. Maar wij?

Wat is het moeilijk alleen maar rank te zijn, alleen maar in Jezus te blijven. Het schijnt zo weinig Toch is het zoveel. Zo ontzaglijk veel. Het is meer dan al wat het leven buiten Jezus geven kan. Het is meewerken aan het grote oogstfeest.

Wat is het moeilijk, maar ook: wat is het heerlijk. Dit is het grootste geluk en de hoogste zaligheid: alleen maar in Jezus blijven.

(1938)
Dr. J.J. Buskes (16-09-1899 • 09-03-1980)