Hamas weigert hulpgoederen 'Vrijheidsvloot'

Peter de Haan • 86 - 2010 • Uitgave: 13
De Palestijnse terreurbeweging Hamas weigerde Israëlische vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnen te laten rijden. Deze goederen waren door Israël in beslag genomen van de 'Vrijheidsvloot', meldt het Reformatorisch Dagblad. De vracht bestond vooral uit medicijnen, kleding, dekens en speelgoed.
Ondertussen zei Khalil Hamada in een interview aan de Londense Daily Telegraph: "Er is geen hongersnood in Gaza. Niemand is gestorven van de honger." De functionaris van het ministerie van justitie leverde vervolgens wel kritiek op de Israëlische blokkade, die hij 'onmenselijk' en 'brutaal' noemde.
Het grote probleem is echter dat de meeste goederen de gemiddelde inwoners van Gaza nooit bereiken. Het is een langetermijnbeleid van de Palestijnse en andere Arabische leiders om bij de doorsnee Palestijnen een slachtoffer- of vluchtelingenstatus te handhaven. Zaed Khadar, inwoner van Gaza, erkent dit in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. "Mensen die niet achter Hamas staan, zien niets van de goederen of giften. Hamas-aanhangers krijgen prefab-huizen, meubels en betaald werk. Wij krijgen niets."