Hartenkreet

drs. Theo Visser • 78 - 2002/03 • Uitgave: 1
Haar gezicht, dat ene moment, ik kan het maar niet van me afzetten. Die betraande ogen, haar stem die me met zoveel pijn en betrokkenheid die onvergetelijke zin uitsprak.

Twee Chinezen uit de International Christian Fellowship met hart voor hun volk begonnen dit jaar een bijbelstudie voor hun landgenoten. Er op uit langs metro station Manshaven en op de straat. Willekeurige Chinezen aanschieten met die wonderlijke vraag. Zin in bijbelstudie? Wil je meer van het geloof in God weten? Meer dan 10 nieuwsgierige Chinese gezichten rond een open Bijbel waren het resultaat. Onvoorstelbare interesse.

Een paar dagen later loopt een Chinese jongeman midden op de straat in de Tarwewijk uit de Bijbel te lezen...

Vanaf dot moment zie je in de zondagse diensten een stijgend aantal gezichten vanuit dat volk met die hoogstaande cultuur. Een volk waar je van gaat houden. Meer dan een miljard levensbelangrijke individuen.

Ik zat maar goed en kwaad naast Shing toen ze haar vragen op me af begon te vuren: “Hoe heb je God dan leren kennen?” “Hoe kan Jezus je zonden vergeven?” Ik zag hongerige ogen. Een opmerkelijk verhaal: als student aan het conservatorium met Bach kennis gemaakt. “Wat is het geheim van deze muziek?” De Bijbel die ze kocht bracht haar niet echt verder. In dat immens grote China nog nooit één christen ontmoet. Eindelijk in Nederland ontmoette ze mensen die haar de meest magnifieke boodschap ter wereld uitlegde. “Zolang heb ik gezocht naar antwoorden op de vragen waar zoveel mensen om mij heen mee lopen.”

Toen, aan het eind, die indrukwekkende hartenkeet van Shing: "Mijn volk is wanhopig en verloren, we weten niet waar we het zoeken moeten. Deze badschap moeten ze horen!" Van binnen breekt er iets bij me. Een noodkreet van iemand die nog maar zo kort begint te begrijpen waarom het gaat. Woorden die een wereld openen waarachter ontelbare mensen roepen: “Kom over en help ons!”
“Hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij aan allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen.”

Drs. Theo Visser is voorganger van de Internationale Christian Fellowship te Rotterdam