‘Herziening Opwekkingsbundel gewenst’

Peter de Haan • 84 - 2008 • Uitgave: 2
Een herziene uitgave van de bundel Opwekking is ‘dringend gewenst’, zo meent Jeroen Bol, voorzitter van de George Whitefield Stichting. In het maandblad Uitdaging constateert hij dat je in evangelische gemeenten ‘steeds vaker’ ziet dat bepaalde liederen niet door iedereen worden meegezongen in de samenkomst. “Niet omdat ze niet in de stemming zijn, maar omdat ze vinden dat de tekst van zo’n lied (deels) niet Bijbels verantwoord is.” Volgens Bol gaat het vaak om de nieuwere liederen uit de bundel.

Verderop in dit nummer neemt ook ds. Oscar Lohuis een kritische houding in tegenover bepaalde nummers die in de gemeente worden gezongen. “In diverse liederen bijvoorbeeld zingen wij dat de Heer welkom is in ons midden. Wij zijn blijkbaar de gastheer en de Heer is vereerd dat Hij bij ons mag zijn. Dit lijkt mij een beetje de omgekeerde wereld.”

Het zou, volgens Bol, van moed getuigen als stichting Opwekking voorlopig even een pas op de plaats zou durven maken en de huidige 667 liederen te ‘screenen op tekstuele kwaliteit en Bijbelse evenwichtigheid’.