Image

Het kan alle kanten op

Corine Daane • 99 - 2023 • Uitgave: 2

“O ja, dat moet ik ook nog doen.” Met een niet zo’n heilige zucht, pakte ik m’n Bijbel. Meer uit plichtsbesef dan uit een verlangen om gevoed te worden door woorden van Leven. Even kijken hoor, waar was ik gebleven?

Ezechiël 1. Eh... Op de schaal ‘geestelijke voeding, van babyvoeding tot hutspot-met-uitgebakken-spekjes’ zit dit hoofdstuk dichtbij de hutspot-kant! Ik recht dapper m’n schouders, knipper met m’n ogen en ga lezen. Maar mijn moede hoofd pakt het niet. Ik lees, zie woorden, maar vat niet wat er staat. Ik lees, bid om hulp en snap nog steeds niet wat er staat.  

Het onderstrepen
Het hoofdstuk is uit. Ik staar naar de bladzijden. En langzaam begint me iets op te vallen… Als een soort refrein door het hoofdstuk heen staan daar de woorden: ‘Zij draaiden zich niet om wanneer zij gingen.’ Zie verzen 9, 12, 17 en 20. Deze verzen staan al onderstreept in mijn Bijbel, ze zijn me eerder ook opgevallen. Door het onderstrepen van toen, pakt het nu, in m’n moeheid, ook weer mijn aandacht. En de Heere gebruikt dit om mij enorm te bemoedigen! Je kent vast de uitspraak: “Het kan alle kanten op”. Onverwoord ligt daar vaak de intonatie in van angst dat het de verkeerde kant op gaat. Hoe vaak komen we zulke situaties tegen in ons leven. Opeens is de vaste koers doorbroken. Je krijgt ontslag. Of je krijgt een telefoontje dat je leven op z’n kop zet. Je dacht alles op de rit te hebben, maar je staat opeens voor onvoorziene omstandigheden. En je voelt je kwetsbaar. Machteloos. Misschien zelfs angstig omdat je opnieuw merkt geen controle te hebben.  

Niets lijkt te kloppen
Op het moment dat ik dit stukje las voor m’n Bijbelleesrooster, was ik móé van het zijn in zo’n situatie. Alles op z’n kop, niets lijkt te kloppen. Ik probeer dapper m’n koppie boven water te houden, maar het duizelt me. En daarin, in die situatie kwam de Heere mij zo genadig tegemoet. Ik had niet het vermogen voor een stevige Bijbelstudie over ‘ogen’ en ‘raderen’ en ‘wezens’. Prachtige schilderijen trouwens, die echt de moeite waard zijn om te bestuderen en je best voor te doen! Maar deze ronde liet ik die voedzame ‘spekjes’ liggen, ze waren te zwaar voor mijn verzwakte gestel. Ik at wat ik kon behappen… En dat mag ook.  

Wat ik die dag kreeg: ja, het kan alle kanten op… Maar levend met de Heere, in gehoorzaamheid aan Hem, en geleid door Zijn inwonende Geest, kan het nóóit de verkeerde kant op gaan. Kan het nóóit achteruit gaan. De situaties duizelden mij nog steeds, het overzicht ontbrak me nog totaal, maar mijn ziel kwam tot rust. Ik heb inderdaad niet de controle, noch het overzicht, en al helemaal niet de wijsheid in pacht om een goede nieuwe koers te kiezen. MAAR… de Heere heeft dit zeker wel en Hij zal mij leiden op Zijn route, naar Zijn goed plan. Niets kan Hem tegenhouden, met Hem kan ik alle kanten op!  

Niet opgeven
Bijbellezen. Dat zouden we meer moeten doen. En misschien had jij je dit wel voorgenomen toen je het nieuwe jaar begon. Hoe gaat het? Is je voornemen bestand tegen de bouwtekeningen van de tabernakel met al die getallen? Of tegen de offers die met elk bloederig detail beschreven staan? En ben de je namenlijsten al doorgekomen? Niet opgeven hoor! Ik hoop oprecht dat bovenstaand praktijkvoorbeeld jou zal aanmoedigen om te blijven lezen. Te blijven bidden om open ogen en een verlicht verstand. De Heere wil jou voeden voor je dagelijkse tochten – of je nu in een oase of midden in de woestijn van het leven bent.  

Corine Daane