Hoe moet men de president beoordelen?

Feike ter Velde • 80 - 2004/05 • Uitgave: 9
Hoe moet men de president beoordelen?Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen naderen kan men alsmaar meningen horen over de huidige president van de Verenigde Staten, George Bush. Er bestaan tal van meningen, pro en contra. Het is altijd goed de dingen in perspectief te zien, voordat men een oordeelt velt. Zo ook hier.

Er zijn grote groepen die zeggen dat Amerika de oorlog tegen Irak niet had moeten beginnen. Irak heeft Amerika immers niet aangevallen! Sommigen zeggen dat Bush daarom de slechtste president ooit is. Maar is Bush de oorlog tegen terreur wel zelf begonnen? Hoe ging dat in de dagen vóór Bush? Even dingen op een rij zetten:

President Franklin D. Roosevelt leidde de VS naar een oorlog in Europa, tegen Duitsland. Duitsland had Amerika nooit aangevallen. Tussen 1941 en 1945 verloren 450.000 Amerikaanse soldaten het leven. Op vreemde grond!President Harry Truman beëindigde die oorlog en startte een nieuwe oorlog in Korea. Maar Korea viel Amerika nooit aan. Tussen 1950 en 1953 verloren 55.000 Amerikaanse soldaten het leven.President John F. Kennedy begon de oorlog in Vietnam in 1962. Vietnam had Amerika niet aangevallen. Onder president Johnson kwam Amerika in een diep Vietnamees moeras en verloren tussen 1965 en 1975 in totaal 58.000 Amerikaanse soldaten het leven.

President Bill Clinton begon een oorlog in Bosnië, zonder de goedkeuring van de Verenigde Naties en zonder instemming van Frankrijk. Bosnië viel Amerika nooit aan. De regering van Soedan heeft Bill Clinton tot drie maal toe Osama bin Laden aangeboden te arresteren en uit te leveren aan Amerika. Clinton deed niets. Op 11 september 2001 verloren 2.900 mensen het leven door islamitische zelfmoord terroristen. Dankzij Bin Laden!

Na die terreuraanval op New York bevrijdde Amerika twee landen, Afghanistan en Irak, van hun wrede dictators, werd de Taliban vernietigd en werd Al Quaida flink verzwakt. Dankzij die gebeurtenissen stopte Libië met de ontwikkeling van massavernietigingswapens en liet inspecteurs toe. Eveneens bond Iran in en laat inspecteurs toe bij zijn productie van verrijkt uranium. Dit toezicht belet Iran de productie van atoombommen, waar ze nu met gemak toe in staat zijn. Hebben zij die eenmaal, dan betekent dat een enorm gevaar voor Israël en heel het Midden-Oosten, maar daarna ook voor de hele wereld.

Bovendien, Saddam Hoessein, die ongeveer 300.000 mensen van zijn eigen volk vermoordde, werd gearresteerd en zal worden berecht.

Bij al deze acties verloren ongeveer 800 Amerikaanse soldaten het leven. Sindsdien vonden er geen terroristische aanvallen op Amerika meer plaats.Een slechte president? Wat kan de waan van de dag ons gemakkelijk in een rookgordijn hullen. Men moet de dingen altijd in perspectief zien.