In hoger sferen

Reinier van den Berg • 78 - 2002/03 • Uitgave: 6/7
De bekende weerman, Reinier van den Berg, kwam enkele jaren geleden tot levend geloof tijdens één van zijn reizen in Verenigde Staten, op tornadojacht! Over die tornado's schrijft Reinier buitengewoon boeiend, maar hij vertelt tevens hoe hij de Here Jezus Christus leerde kennen — en wat dat voor hem betekent — in zijn boek: "IN HOGER SFEREN — de fascinaties van een weerman".

De zon die doorbreekt na een groeizame zomerse stortbui en de zware, donkere wegtrekkende wolkenmuur krachtig en hoopvol beschijnt. Het licht dat na de storm terugkeert en een schitterende regenboog tekent in de wolkenmassa. Maar ook de wind die ruist in de boomtoppen, de dunne mistdeken boven de bedauwde velden in de vroege ochtend, de bliksem die de nachtelijke hemel doorklieft, de volmaakte 6-puntige sneeuwkristalletjes, het avondrood of de nachtelijke sterrenhemel. Als meteoroloog geniet ik het voorrecht om regelmatig naar de Verenigde Staten te gaan. Daar is de pracht en de kracht van het weer wel heel indrukwekkend te zien. Als op een zinderend hete middag plotseling enorme donderwolken als uit het niets lijken te ontstaan en in een tijdbestek van 15 minuten een hoogte bereiken van 15 tot 20 kilometer. De hele atmosfeer komt in
beweging, scherpe kleuren onderstrepen de geweldige energie die vrij komt, en groots is het onweer dat volgt. Twee jaar geleden heb ik in totaal 11 tornado's aan me voorbij zien trekken. Ook van dichtbij. Wat er dan door je heen gaat is moeilijk te beschrijven.

Wat komt Gods oneindige grootheid duidelijk tot uiting in de schepping. Hoe meer ik als weerman te weten kom van de ontzagwekkende wereld van het weer, des te meer kom ik onder de indruk van Gods almacht. Deze Grote God mogen wij, klein als we zijn, leren kennen als onze persoonlijke, liefhebbende Vader, die Zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven om ons te redden van de grimmige duisternis en ons middels het werk van de levende Jezus Christus voor eeuwig in Zijn goddelijk licht zet.

Reinier van den Berg