Iran: christelijke kolonel vrijgesproken

Peter de Haan • 81 - 2005/06 • Uitgave: 8/9
Iran: christelijke kolonel vrijgesprokenHamid Pourmand, de christelijke kolonel die terecht stond voor een sjariagerechtshof in Iran, is vrijgesproken. Dit meldden Open Doors en het Amerikaanse persbureau Compass Direct. De Iraniër moest voorkomen op de beschuldiging van afvalligheid van de islam en het bekeren van moslims. Op beide ‘overtredingen’ staat de doodstraf.

Open Doors is verheugd met dit nieuws. Deze organisatie heeft veel aandacht aan deze rechtzaak besteed, onder andere tijdens de Nacht van Gebed (20-21 mei jl.) en de Zondag van de Lijdende Kerk. De rechter die de zaak Pourmand behandelde, liet doorschemeren dat de protesten van de internationale gemeenschap een belangrijke rol speelden bij de beslissing. Hij liet weten dat ‘veel mensen van de overheid’ hem hadden gevraagd om deze zaak af te blazen.

De vrijspraak betekent niet dat de kolonel spoedig vrijkomt. Eerder dit jaar werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, omdat hij aan zijn meerdere had verzwegen dat hij christen was. Het is in Iran verboden om als christen een officiersfunctie te bekleden in het leger. Open Doors hoopt dat die straf wordt ingekort. “Pourmand zit nu al negen maanden gevangen en is fysiek en geestelijk onder druk gezet om zijn geloof af te zweren”, aldus een medewerker van Open Doors.