Jezus in jouw boot

Willem de Vink • 78 - 2002/03 • Uitgave: 1
Hij ging in één van de schepen, dat van Simon... (Lucas 5 vers 1-1 1)

Het zal je toch gebeuren dat Jezus in jouw boot stapt. Goed, je had natuurlijk allang belangstelling voor Hem. Je stond graag op 'n afstandje mee te luisteren als Hij begon te vertellen. Nou ja, je deed net alsof je niet geïnteresseerd was en druk met wat anders, maar intussen spitste je je oren. En dan zegt Jezus zomaar: "Ik kom bij je in de boot."
Dat overkwam Simon (die toen nog geen Petrus heette). Hij had nachtdienst gehad, zoals vissers wel vaker 's nachts het meer op gaan (dan zwemt de vis namelijk minder diep). Helaas hadden hij en z'n makkers niets gevangen; dus spoelde hij z'n netten, om daarna naar huis te gaan. Maar het liep die dag totaal anders. Jezus vroeg 'm om weer het water op te gaan en z’n netten uit te zetten in diep water. Simon vond 't een maf idee — maar vooruit, omdat Jezus het zei. En wat een vangst haalden ze toen binnen! Er moest nóg een boot aan te pas komen om alles binnenboord te krijgen.
Nou, da's mooi boffen, met Jezus aan boord, die je zoveel voorspoed kan bezorgen. Simon kan erover meepraten. Leuk voor hem. Maar jij dan? Zou jij dat ook kunnen beleven? Ho — wacht even: zeg niet te snel nee, want misschien is Jezus dichterbij dan je denkt. Misschien heeft Hij ook wel tegen jou gezegd dat Hij in jouw boot wil komen. Misschien is Hij zelfs al ingestapt; heeft Hij een plaats in jouw leven gekregen. Kijk eens in jouw boot: is Jezus daar? Vertel eens, wat merk jij inmiddels van zijn aanwezigheid? Het kan zijn dat Hij een aanwijzing wil geven, waardoor jouw school, jouw werk, of weet ik waar jouw bootje ronddobbert, een totaal nieuwe inhoud krijgt. Misschien wil Hij met jou de diepte in om de betekenis van jouw bestaan op te vissen, waardoor jouw leven veel meer opbrengst kan geven. Dat kan. En het kan zijn dat je dan enorm veel zin in het leven krijgt. Met Jezus in jouw boot kom je voor onverwachte verrassingen te staan. Zeker weten.
Tenminste — als je ook wil doen wat Hij zegt. Jezus stapte in Simons boot en nam het initiatief. Simon stond Hem dat toe. Hij zei: "Op uw woord zal ik de netten uitzetten." De opbrengst was fenomenaal. En dat was nog maar het begin...

Willem de Vink