Jezus in jouw boot (5)

Willem de Vink • 78 - 2002/03 • Uitgave: 5
En zij trokken de schepen op het land en lieten alles achter en volgden Hem.
(Lucas 5 vers 1-11)


Vissers trekken hun boten vol vis, zwaar van de vangst, aan land. Meeuwen duiken er krijsend omheen. Dan keren de arbeiders hun boten de rug toe en lopen met grote passen achter iemand aan. Het volgende moment zijn er alleen nog maar voetafdrukken zichtbaar in het zand.

De Man die de vissers volgen was 'n paar uur eerder bij hen in de boot gestapt. Hij blijkt de beste visser van allemaal te zijn. Hij wil echter niet blijven en ook van de vissers verlangt Hij wat anders. En ze vertrouwen Hem. Ze laten alles achter en volgen Hem. Wat had Jezus gezegd? Dat ze van
nu aan mensen zouden vangen. Dat was voldoende om Hem te volgen. Hem, Jezus! Jezus volgen, daar draait 't christenleven om: luisteren naar Hem en rekening houden met Hem. Laatst zei iemand tegen me dat ie wel in God wilde geloven, maar niks op had met Jezus. Kun je zo iemand 'n christen noemen?

God zonder Jezus is geloof zonder navolging. Het lijkt leuk, zo geloven, maar wat heeft 't voor waarde in het dagelijks leven als je je niks van Jezus wil aantrekken? Jezus is als een steen: je volgt Hem, of je struikelt over Hem.

Petrus volgde Jezus. Dat werd een leerschool waarin ie zichzelf vaak zou tegenkomen. Hij werd gedwongen om te veranderen. De navolging dwong 'm daartoe. Hij wilde gehoorzamen, en als hij faalde, werd hij toch weer verder geholpen. Hij volgde Jezus tot bij het kruis. Daar zag hij hoe zwaar de zonde erin hakt: onze zonde, in het lichaam van Jezus. Hij was er als eerste bij om te zien dat het graf van Jezus leeg was. Ook daarin volgde hij Jezus: tot voorbij het kruis, daar waar de overwinning ligt. Hij zou nog een keer gaan vissen op het meer. Daar riep Jezus Hem opnieuw uit z'n boot, maar nu zonder woorden. Op het strand vroeg Jezus of Petrus werkelijk van Hem hield, tot drie keer toe. En telkens was het antwoord: ja. Toen klonk het opnieuw: "Volg Mij."

Ook vandaag klinkt die oproep, terwijl je dit leest. Als je gegrepen bent door Jezus, als je echt van Hem houdt, dan hoeft er maar dit gebeuren of je laat alles achter om Hem te volgen. Jezus roept je, net als Petrus, een, twee, drie keer. En dan?

Willem de Vink