Jezus in jouw boot (6)

Willem de Vink • 78 - 2002/03 • Uitgave: 6/7
…en volgden Hem.
Lucas 5 vers 1-11


Jezus volgen — waarheen? De vissers volgden Hem, maar waar naartoe? Als Jezus in jouw boot stapt om jou zijn woord te geven, en Hij roept je eruit om voortaan Hem te vertrouwen, waar kom je dan terecht?

Jezus stapte in mijn bootje toen ik nog behoorlijk jong was. Hij sprak mij aan met 'n levensopdracht toen ik nog maar net wist dat ik 'n eigen leven bezat. In die opdracht zat een uitdaging. Mensen vangen! Dat vroeg om gehoorzaamheid: je zult mensen vangen. Er zat ook 'n belofte in. Als ik zou volgen, zou Hij het waarmaken: je zult mensen vangen.

Ik mocht m'n gaven gaan gebruiken. Leren steeds meer te betekenen voor anderen. Soms was ik bang of moe en kroop ik in m'n bootje terug — totdat Hij me er weer uitriep. Zo leerde ik Hem met vallen en opstaan volgen. Mensen vangen doe ik tot op de dag van vandaag. En Jezus volgen ook. Ik mag m'n talenten inzetten:
tekenen, schrijven, spreken.
En andere talentvolle mensen verder helpen, allemaal ter wille van Gods Koninkrijk. Mijn gezin speelt een rol in het volgen van Jezus. Mijn vrienden doen dat. En de wereld om mij heen. God laat alle dingen meewerken ten goede, ook alle moeilijke dingen. Waar gaat dat heen, Jezus volgen? Het lijkt zo onzeker, maar toch kan het niet veiliger. Het is 'n avontuur vol verrassingen, maar ook vol zekerheid. Elke dag roept nieuwe vragen op, maar de grond onder m'n voeten is stevig. Ik ben onderweg naar m'n bestemming en dat geeft veel plezier.

Er schuilt een bijzonder geheim in het volgen van Jezus. Als je Hem volgt, zul je merken dat God met je mee gaat werken. Je staat er niet meer alleen voor, want Hij geeft zijn Geest. Dat beleefden Petrus en z'n makkers ook. In het bijbelboek Handelingen kun je lezen dat ze de complete stad Jeruzalem op z'n kop zetten, en daarna nog heel wat andere steden. Hun opdracht, mensen vangen, was Gods werk. God had het beloofd en omdat zij Jezus gehoorzaam waren gevolgd, kon Hij uitwerken wat Hij had gezegd. Kun je je voorstellen wat een vreugde dat geeft, Jezus volgen? Moet je doen, als Jezus in je boot komt, om je eruit te roepen. Niets geeft meer voldoening dan zélf beleven dat God waarmaakt wat Hij heeft beloofd.

Willem de Vink