Johannes de Heerlaan in Driebergen

Henk Schouten • 78 - 2002/03 • Uitgave: 17
Een straatnamencommissie van Driebergen had de opdracht gekregen verschillende nieuwe straatnamen te bedenken voor de nieuwe wijk Ruysdael. Het college van B&W meende officieel aandacht te moeten geven aan deze tenaamstelling. Eén van de nieuwe straten werd vernoemd naar de oprichter van de Zoeklichtarbeid, broeder Johannes de Heer.

Burgemeester Bloemen vond het bijzonder dat namen van mensen gekozen waren die in het verleden van betekenis geweest zijn voor het dorp. Kom je in New York, dan hebben straten alleen maar nummers, maar ook in ons land is er niet altijd een relatie tussen straatnaam en lokale historie. In dit geval is er wel duidelijk een relatie. Van Johannes de Heer werd gezegd dat hij een nationaal en internationaal bekend evangelist was. Door de door hem samengestelde bundel genoot en geniet hij nog altijd grote bekendheid. Hij werd ook bekend door zijn radio optredens bij de NCRV, waarvan hij één van de medeoprichters was, aldus burgemeester Bloemen.

Midden op de foto, met rollator, zien we mevrouw Rouwenhorst. Zij heeft Johannes de Heer 35 jaar, tot zijn 95e, mogen verzorgen. Inmiddels heeft mevrouw Rouwenhorst ook zelf die hoge leeftijd mogen bereiken. Helemaal rechts op de foto met familieleden van Johannes de Heer, zien we Joop de Heer staan. Hij is kleinzoon van Johannes de Heer en als bestuurslid nog altijd actief voor de vereniging Het Zoeklicht.

De andere straatnamen waren Aart van Lutzenburglaan, Wulfert Floorlaan en Ien Daleslaan. De eerste schoolmeester, de tweede prediker en Ien Dales is ons uit de landelijke politiek bekend.

ds. Henk Schouten