Jong op vakantie

Dirk van Genderen • 87 - 2011 • Uitgave: 14/15
Steeds vaker gaan jongeren met elkaar op vakantie. Soms samen, een verliefd stel, terwijl ze nog niet getrouwd zijn, soms als grotere groep, soms alleen. En sommige jongeren gaan nooit op vakantie, terwijl ze het misschien wel zouden willen, vanwege ziekte of iets anders of omdat er geen geld voor is.

Zelf groeide ik op op een boerderij. Tot mijn 23e ben ik daardoor nooit op vakantie geweest. We waren ’s zomers druk bezig om hooi en gedroogd gras binnen te halen op onze eigen boerderij en ook bij andere boeren. Wat een prachtige tijd was dat! Eerlijk gezegd miste ik een (verre) vakantiereis echt niet. Ja, we gingen een paar keer een dagje weg, naar het strand of zo en dat was prima.
Maar de tijden zijn veranderd. Jongeren zwermen uit. Eerst met hun ouders en op een gegeven moment alleen of met vrienden en vriendinnen. Jongeren van nu zijn veel meer wereldburgers geworden.
Onder (christelijke) jongeren zijn werkvakanties heel populair. Drie weken naar een ander continent, om bijvoorbeeld een poosje mee te draaien in een christelijk project. Veel jongeren komen anders terug dan ze gegaan zijn. Ze zijn zo geraakt door wat ze gezien, gehoord en gedaan hebben, dat ze vanaf dan anders in het leven staan, ook geestelijk.

Ik heb dat van nabij gezien. Onze dochter ging een paar jaar geleden met zo’n reis mee naar Brazilië, naar een sloppenwijk in Rio de Janeiro. Het heeft haar leven veranderd, voorgoed. Het volgende jaar ging ze weer, toen voor zes maanden en sinds afgelopen december is ze er voor de derde keer, nu voor langere tijd. Ze weet dat dit Gods weg is met haar leven. Ze heeft verkering gekregen met een Braziliaan, die ook bij dat project van Jeugd met een Opdracht werkt en in december aanstaande hopen ze te gaan trouwen. Het is hun verlangen om samen zendingswerk in Brazilië te blijven doen.
Niet iedereen heeft zin in een werkvakantie. Veel jongeren kiezen voor een zonvakantie op bijvoorbeeld Kreta, of in Italië, Spanje, Frankrijk, om een paar landen te noemen.
Ik zou zeggen: geniet ervan, maar vergeet niet je Bijbel mee te nemen! De Here gaat mee. Ga op reis met Hem. En als het lukt, probeer dan op zondag een plaatselijke kerk te bezoeken. Zo gingen wij tijdens een vakantie een keer op zondag naar een kleine evangelische gemeente in Frankrijk. Er zaten daar zo’n vijftien mensen. Wat stelden ze onze komst op prijs. Hetzelfde maakten we ook mee in een kleine baptistengemeente. Al verstonden we de taal niet, er was toch een geestelijke band.

Tegenwoordig lijkt het heel normaal te zijn dat je, terwijl je nog niet getrouwd bent, toch al samen op vakantie gaat, met een tent of in één kamer. Ik sta niet te juichen over verliefde jongeren die dit doen, omdat ik eraan hecht om rein, ook seksueel, het huwelijk in te gaan. Dat is ook de weg die de Bijbel wijst: je vader en je moeder verlaten - trouwen - en pas dan samen één worden.
Als je al voor je huwelijk samen op vakantie gaat, kun je nog zulke goede voornemens hebben, maar je brengt jezelf wel in grote verleiding. Je hormonen kunnen sterker zijn dan je wil. Ga dan liever met anderen erbij op vakantie. En dan nog komt het aan op zelfbeheersing. Dat is lang niet altijd makkelijk, maar de Here wil kracht geven en ons ook daarin leiden en zegenen.

Gebruik de vakantieperiode ook als een tijd van bezinning. Dat kan als je elders bent, maar dat kan ook thuis. Het leven, de studie en het werk zijn vaak zo druk, dat we er nauwelijks aan toekomen ons leven eens te overdenken in het licht van de eeuwigheid. Hoe was ons leven tot nog toe, hoe is het nu en wat zijn onze plannen voor de toekomst? Houden we rekening met de aanstaande wederkomst van de Here Jezus? Ik hoop en ik bid dat je het zegt: ‘Here, hier is mijn leven, het is voor U, ik geef het in Uw hand en wijst U mij Uw weg.’
Laat je ook in de vakantietijd leiden door de woorden van de Here Jezus in Matteüs 6:33a: ‘Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid…’

Dirk van Genderen