Laatste twee ambassades verlaten Jeruzalem

Peter de Haan • 82 - 2006/07 • Uitgave: 19/20
Zowel El Salvador als Costa Rica hebben besloten om hun ambassade te verplaatsen van Jeruzalem naar Tel Aviv. Hierdoor zijn er in de Israëlische hoofdstad geen ambassades meer.

De Costa Ricaanse president Oscar Arias Sanchez zei dat de beslissing niet bedoeld is als een onvriendelijke stap jegens Israël, maar om een ‘historische vergissing’ terug te draaien, waardoor Costa Rica zich heeft geïsoleerd van de Arabische wereld. Een week na de beslissing van Costa Rica volgde El Salvador, ondanks Israëlische druk.“Israëls recht om te bestaan zonder veiligheidsdreiging, in het bijzonder terrorisme, staat voor mij boven twijfel,” aldus Sanchez. “Maar deze stap nemen we om het internationaal recht te respecteren.” In 1982 besloot de toenmalige president van Costa Rica, Luis Monge, de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen om de vriendschap met Israël te symboliseren.
De president van El Salvador, Antonio Saka, is de zoon van Palestijnse immigranten, die aan het begin van de 20e eeuw vanuit Beit Jala (in de buurt van Bethlehem) naar het centraal-Amerikaanse land vertrokken. Niettemin wordt hij gezien als vriend van Israël, zo meldt Israel Today.