Moed

Peter de Haan • 86 - 2010 • Uitgave: 8
Molukker Tom Polnaija was een van de gijzelnemers van de school in Bovensmilde in 1977. De eerdere treinkaping bij Wijster vond hij erg stoer, net als de gijzeling van het Indonesische consulaat in Amsterdam. Dertig jaar later kostte het hem meer moed om bij de opvoering van een toneelstuk over deze gijzeling vanaf het podium om vergeving te vragen. In de tussentijd was zijn leven flink veranderd, hij werd namelijk opnieuw door God gegrepen.
In de Tijdspiegel vraagt Feike ter Velde aan onze christelijke leiders om moed. Moed om zich uit te spreken over de islam en de botsing met onze samenleving. Daar moeten we de ogen niet voor sluiten. De stilte rondom dit onderwerp ondersteunt slechts de werfkracht van een partij als de PVV.
Henk Schouten heeft het over Gordons zoektocht naar God. Je kunt dat moedig noemen van de Evangelische Omroep, al zou hij eerder het woord ‘overmoedig’ gebruiken. Vooropgesteld hoop ik van harte dat Gordon echt op zoek gaat naar God, want Hij zal zich zeker laten vinden. Maar datzelfde hoop ik ook voor de mensen in mijn omgeving die ik liefheb. Dat zal voor u ook zo zijn. De vraag die Henk Schouten hier opwerpt, is of dit programma wel de geschikte manier is om Gordon God te laten vinden.
Ten slotte gaat ds. Schouten in op de vraag of we de Joden het Evangelie moeten brengen. Ik zal het antwoord vast verklappen: Ja! Immers, waarom zouden we hen uitsluiten van een hemelse toekomst. We mogen laten zien dat Gods liefde voor iedereen is die Hem als Verlosser aanneemt. Oscar Lohuis beschrijft de onuitsprekelijke vreugde die je dan als gelovige mag ervaren.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht