Image

Onderweg naar het systeem van het beest 

Albert Tolsma • 98 - 2022 • Uitgave: 9

Het Europese digitale identiteitsbewijs  

‘Ik geloof je niet. Er komt geen coronatoegangsbewijs. Hugo de Jonge heeft het zelf gezegd en het is gefactcheckt: het coronatoegangsbewijs is een complottheorie.’ Dit soort reacties krijg ik begin 2021 vaak als ik aangeef dat er een coronatoegangsbewijs gaat komen. Als ik een jaar later met een paar vrienden deel dat het coronatoegangsbewijs – dat er toch kwam – een opstap is naar een digitaal identiteitsbewijs, schudden ze opnieuw met hun hoofd en eentje wordt ronduit kwaad op me.  

Ik ben zulke reacties inmiddels wel gewend. Ik krijg ze al langer en dat begon lang geleden al, tijdens mijn studie.  

Brief
Het is midden jaren negentig als ik de deur van mijn studentenflat open en verbaasd een net bezorgde brief lees. Het is een waarschuwingsbrief van een onbekende afzender, die schrijft dat ik het Bijbelboek Openbaring hoofdstuk 13 moet lezen. ‘Alle mensen krijgen binnenkort een streepjescode op hun arm of voorhoofd getatoeëerd!’, schreeuwt de brief me toe. Ik schud mijn hoofd. Dit kan niet waar zijn. Toch blader ik in mijn Bijbel naar Openbaring 13 en lees over een wereldheerser aan het einde van de tijd, die aan alle mensen op de wereld een merkteken zal geven op de rechterhand of op het voorhoofd. Zonder dit teken kan niemand op de wereld nog iets kopen of verkopen. Mijn mond valt open. Thuis lezen we de Bijbel dagelijks en we gaan elke zondag naar de kerk, maar dit heb ik nog nooit gehoord. Hoe kan ik dit hebben gemist? Hoewel ik geschokt ben, bedenk ik dat deze tekst nu onmogelijk werkelijkheid kan worden. We hebben immers contant geld, er is geen wereldheerser en die lijkt er ook niet snel te komen. Maar het verhaal raakt iets bij me en voor de eerste keer in mijn leven heb ik het idee dat God mij persoonlijk iets duidelijk maakt: ‘Onthoud deze tekst.’ Ik ga op onderzoek uit en probeer over deze dingen te praten met gelovigen om mij heen, maar die zijn totaal niet onder de indruk. ‘Je moet deze tekst niet letterlijk nemen,’ is iets wat ik vaak lees of krijg te horen, gek genoeg juist van mensen die de Bijbel zeer letterlijk nemen.

Puzzel
In de jaren erna probeer ik zelf dan maar de puzzel van Openbaring 13 te leggen en langzaam maar zeker wordt het plaatje gelegd, stukje voor stukje: De globalisering zet door, het internet doet zijn intrede, net als de EU en de Euro. Vanaf het moment dat twee vliegtuigen de Twin Towers in New York naar de grond trekken, ruilen we massaal vrijheden in voor veiligheid. Overheden en geheime diensten krijgen bijna onbeperkte macht. Op het werk moeten we badges dragen en supermarkten, stadions en stations worden dichtgetimmerd met poortjes en scanners. Vliegvelden worden bewaakte bastions. Mobiele telefoons worden gemeengoed. Internet wordt draadloos, razendsnel en overal beschikbaar. Banken proberen contant geld te lozen en betalen doen we mobiel en contactloos. Google verandert van een simpel zoekbalkje tot ’s werelds machtigste bedrijf, dat - samen met andere Big-Techbedrijven - gegevens van mensen opslaat, verkoopt en inmiddels mede bepaalt wat mensen online mogen zeggen en wat niet.
Onder het motto: ‘Ik heb toch niks te verbergen,’ zetten we privacy en vrijheden achteloos bij het grof vuil. De openbare ruimte wordt volgebouwd met camera’s en onze mobiele camera nemen we overal mee. Internationale organisaties en bedrijven worden steeds groter en machtiger en streven steeds openlijker naar global governance, mooie woorden voor een wereldregering. In vijfentwintig jaar is de wereld veranderd in een plek waarin Openbaring 13 heel goed werkelijkheid zou kunnen worden. Een wereld waarin ik mijzelf steeds minder vrij en steeds minder op mijn gemak voel. Het teken van het beest komt eraan, dat wordt me steeds duidelijker. Toch heb ik nog veel vragen, zoals: wie is het beest? En: waarom zullen vrije mensen zijn teken accepteren?  

Coronatoegangsbewijs

Een antwoord op de laatste vraag komt als het Covid19-puzzelstukje op zijn plek valt, met wereldwijde spoedwetten, vaccinaties en het coronapaspoort. Voor het eerst in de historie heb je een digitaal bewijs nodig om te sporten, uit te gaan of te kunnen reizen. In sommige landen zelfs om te werken en je geld te verdienen. Voor gezondheid en veiligheid blijken de meeste mensen en bedrijven van harte bereid om aan dit nieuwe systeem mee te werken en deze mensen wennen eraan om via een QR-code toegang te krijgen tot plaatsen en diensten. De corona-app is daarmee de eerste stap in de richting van een permanent digitaal paspoort, het volgende puzzelstukje dat zal worden gelegd.[1] Een Europees digitaal paspoort via een app op je mobiele telefoon, net als de corona-app. De techniek hiervoor is al jaren in ontwikkeling door de overheid en bedrijven als IBM, Microsoft en Mastercard in samenwerking met organisaties als ID2020 (de meest invloedrijke digital ID-lobbyist) en gefinancierd door onder andere de Bill en Melinda Gates Foundation. Samen ontwikkelen ze een digitaal identiteitsbewijs op basis van blockchaintechnologie dat zal uitmonden in het Europese Digitale Identiteitsbewijs (eID).  

Donkere keerzijde

ID2020 werd opgericht naar aanleiding van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die onder andere als ambitie hebben voor 2030 elke persoon van een rechtsgeldige identificatie te voorzien.[2] Het Europese Digitale Identiteitsbewijs (eID) is een paspoortapp op je telefoon, waarin jouw unieke biometrische gegevens zijn opgeslagen en waarmee je je kunt identificeren in de hele EU. Het begint als een soort Europese DigiD, waarbij je zelf kunt bepalen met wie je welke gegevens deelt.[3]   Dat klinkt heel mooi en makkelijk, maar er schuilen addertjes onder het gras. Aan dit eID zullen steeds meer persoonlijke gegevens gekoppeld worden.[4] Zo zal bijna niemand raar opkijken dat je vaccinatiestatus aan je eID gekoppeld wordt, gevolgd door de rest van je medische gegevens. Maar ook je bankrekening zal aan deze kapstok worden opgehangen, waarbij contant geld helemaal zal verdwijnen wanneer de digitale euro wordt ingevoerd. Het eID zal de natuurlijke en digitale wereld doen samenkomen. Met je eID kun je je straks aanmelden op internet, sociale media en andere IT-systemen. Internationaal reizen zal gemakkelijker worden. Dus nooit meer lange wachtrijen op Schiphol, nooit meer pasjes op zak, nooit meer wachtwoorden onthouden. Wie kan daar nou tegen zijn? Er is echter ook een donkere keerzijde aan dit verhaal: Het internet zal nooit meer vrij zijn en anonimiteit wordt een relikwie uit het verleden. Alles wat je online doet zal gekoppeld zijn aan je digitale identiteit: sites die je hebt bezocht, dingen die je koopt en je gedrag op sociale media. Overheden en bedrijven houden bij wat je online doet en weten met wie je contact hebt.  

Niet alleen online, maar ook in de fysieke wereld zullen overheden weten waar je bent en waar je bent geweest. Omdat dit digitale logboek werkt via blockchain (een systeem voor het opslaan van data in een keten van datablokken, waarbij blokken niet gewijzigd kunnen worden) is dat permanent en onuitwisbaar. Het systeem achter het eID zal je CO2-uitstoot kunnen bijhouden en bewaken, bijvoorbeeld hoeveel vlees je eet, of hoe vaak je vliegt. Overheden kunnen je digitale identiteit gebruiken om gehoorzaamheid af te dwingen of om kritische geluiden in de kiem te smoren. Een voorbeeld hiervan zagen we kortgeleden in China. Honderden mensen wilden daar gaan demonstreren. De Chinese overheid zette vervolgens de coronastatus van deze mensen op rood, waardoor de demonstranten per direct niet meer konden reizen.[5]
Nu al zie je dat grote platforms zoals Twitter, Facebook en Google accounts blokkeren voor het verspreiden van haat, desinformatie of nepnieuws. Het eID maakt op termijn mogelijk dat niet alleen je Twitter-account, maar jij zélf kunt worden gecanceld. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook bij protestacties van de truckers in Canada het afgelopen jaar, toen de regering dreigde om de rijbewijzen in te trekken, bankrekeningen te bevriezen en vrachtwagens in beslag te nemen.[6] Met de nieuwe digitale identiteit worden dit soort maatregelen voor overheden nog gemakkelijker uit te voeren en wordt het zelfs mogelijk om te zorgen dat je nergens meer iets kan kopen of verkopen.  

Openbaring

Dit brengt me weer terug bij Openbaring 13. In vijfentwintig jaar is er een systeem gecreëerd dat het systeem van het beest mogelijk maakt. En met de eID komt dit systeem een stukje dichterbij. De techniek is er klaar voor en mensen worden er stapje voor stapje voor klaargestoomd. Het eID is duidelijk niet het teken van het beest, maar een aanzet ernaartoe. Op dit moment denk ik dat het teken van het beest een chip zal zijn of een ander implantaat, waarmee mensen fysiek te koppelen zijn aan internet. Zo hebben in Zweden tot eind vorig jaar zo’n 6000 mensen vrijwillig een chip in hun hand laten implanteren, waarmee ze bijvoorbeeld hun vaccinatiepaspoort kunnen tonen.[7] Deze gechipte mensen noemen zich trots ‘cyborgs’ en ze zijn unaniem: ‘Dit is de toekomst. Over tien jaar is iedereen gechipt.’ Ze hebben gelijk denk ik, al sluit ik niet uit dat het teken van het beest iets heel anders kan zijn. Wat ik wel zeker weet is dat de draak van Openbaring, de slang van Genesis, rondgaat als een brullende leeuw om zijn wereld te creëren. Een wereld van totale controle waarin hij alle controle en macht voor korte tijd naar zich toe zal trekken.

Met behulp van internet zal hij alles weten en iedereen controleren. Zijn grote droom, door alle mensen aanbeden worden, wordt dan voor even werkelijkheid. Maar ik weet ook dat hij tweeduizend jaar geleden de genadeklap heeft gekregen en dat dit zijn laatste stuiptrekkingen zijn. D-Day is geweest. Wat er ook gebeurt en hoe moeilijk het ook wordt, Bevrijdingsdag komt steeds dichterbij, de Heere Jezus komt spoedig om ons op te halen. Mijn God heeft geen internet nodig, Hij had en heeft de totale controle. Mijn identiteit is niet digitaal, maar ligt in Hem.  

Albert Tolsma


[1] https://www.nu.nl/tech/6185389/zorgen-over-europese-digitale-identiteit-dit-weten-we-er-nu-over.html
[2] https://unstats.un.org/legal-identity-agenda/
[3] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/QANDA_21_2664
[4] https://www.ftm.nl/artikelen/internationale-digid-lobby
[5] https://www.banken.nl/nieuws/23861/china-voorkomt-bankrun-met-behulp-van-corona-app
[6] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/politie-waarschuwt-canadese-truckers-stop-protest-of-we-pakken-je-vrachtwagen-en-rijbewijs-af~beb07559/
[7] https://www.youtube.com/watch?v=vnuJgvQB7kU