Onrust

Peter de Haan • 87 - 2011 • Uitgave: 6
De onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika houdt al weken aan. We zien mensen die met gevaar voor eigen leven protesteren tegen dictators die al dertig jaar of meer aan de macht zijn. De term olievlek is in dit gebied heel toepasselijk. Grote delen van de bevolking zijn arm gehouden, terwijl een kleine groep profiteerde van de olie-inkomsten. We hebben dit eerder ook bij Yassar Arafat gezien, die veel dollars die bedoeld waren voor de Palestijnen in eigen zak stak. Wanneer de Arabische landen echt hadden gewild, was er geen Palestijns vluchtelingenprobleem. Shlomo Hizak zei daarover op de studiedag dat het Israël in ’48 wel is gelukt om in korte tijd voldoende huizen te bouwen voor de vele immigranten, Joden die vanuit Europa naar hun nieuwe thuisland gingen. Een verslag van deze studiedag kunt u in dit nummer lezen. Een uitgebreidere samenvatting van wat de drie sprekers hebben gezegd, staat op www.zoeklicht.nl/studiedag.
Even terug naar de huidige situatie. Hoe moeten we deze ontwikkelingen in een profetisch kader zien. Raymond Hausoul kijkt specifiek naar Egypte en Jesaja 19. Feike ter Velde ziet hoe de onrust toeneemt in het gebied dat steeds meer gaat lijken op het oude Romeinse rijk. Europa en de islamitische landen zullen zich tegen een gezamenlijke lastpost keren, Israël.
Deze ontwikkelingen bieden weinig hoopvol uitzicht. Daarom is het goed dat Gieneke van Veen ons wijst op de Here als ‘mijn rots, mijn schild’. We mogen op Hem bouwen en vertrouwen, Hij zal ons beschermen en behouden. Willy Koelewijn kan hier, ondanks wat zij allemaal heeft meegemaakt, toch over meepraten. Dwars door de lange woestijntocht zegt de Here: “Ik wil jou met je talenten gebruiken voor Mijn glorie.” Laten we dankbaar en bruikbaar zijn voor onze Here.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht