Prikkels

drs. Theo Visser • 78 - 2002/03 • Uitgave: 4
Net in Nederland aangekomen zit hij in het kantoor van de Integratie en Naturalisatie Dienst. Het is zijn eerste verhoor, waarvan grotendeels af zal hangen of hij wel of niet in Nederland mag blijven. Sylvester met zijn Afrikaanse mind-set, tegenover twee Nederlanders, met hun westerse mind-set. Een groter verschil is nauwelijks denkbaar. Een standaardvraag: "Sylvester, waarom ben je naar Nederland gevlucht?" "In Afrika heb ik veel meer achter me gelaten dan dat ik hier ooit krijgen kan. Ik weet dat het ten diepste niet gaat om een verblijfsvergunning in Nederland. Als Jezus morgen terugkomt, wat heb ik dan aan een status?" De ene Nederlander fronst bedenkelijk zijn wenkbrauwen. Zo'n gelovige opmerking in de werksfeer is hij niet gewenst. Daarom antwoordt hij: "Ik geloof niet in God!", om daarmee een eind aan alle discussie te maken. "Goed dan, meneer, laten we verder gaan met het interview, maar weet wel dat er een Man is Die u geschapen heeft en Hij verlangt dat u Hem dient en aanbidt. Denk nooit dat God niet bestaat! Geen spoortje twijfel. Als u het maar weet!"

De Nederlander weet even niet goed hoe hij met deze situatie om moet gaan. Zijn collega schiet hem te hulp. "Maar ik geloof wel in God!" "Dat is goed", antwoordt Sylvester, als u maar niet alleen in Hem gelooft, maar ook doet wat Hij van u vraagt!" Ook dat is dus even slikken.

Je schamen voor het Evangelie? Een Afrikaan snapt daar niets van. Als je in Jezus gelooft, dan getuig je toch van Hem? Dat is zo simpel als twee en twee vier is. Geen speld tussen te krijgen.

Die multi-culturele maatschappij is een geweldige uitdaging voor Nederlandse christenen. Perspectief-verruiming. Relativeren van je eigen opvattingen. Samen in de Naam van Jezus...

drs. Theo Visser