Seizoenen

Peter de Haan • 87 - 2011 • Uitgave: 23
De zon schijnt op de prachtig kleurende bladeren, die één voor één naar beneden dwarrelen. Het is een schitterend gezicht vanuit m’n kantoor. Maar hoe mooi en prachtig het ook is, het is ook de aankondiging van de winter. De natuur maakt zich klaar voor een koude periode.
De natuur laat zich goed gebruiken als voorbode van nieuwe seizoenen. De Bijbel vertelt ons waar we op moeten letten als aankondiging van een nieuw seizoen op Gods kalender. In dit nummer komt u een aantal van deze aankondigingen tegen. Sommige aankondigingen zien we binnen de eigen kerkmuren, waar Gods Woord wordt losgelaten of maar deels wordt gebracht. Oscar Lohuis en Hans Kruisman berichten hierover. De tendens van de cultuur buiten de kerk komt steeds meer naar binnen. Dirk van Genderen stelt daarom een interessante vraag. Als Paulus een brief zou schrijven aan uw gemeente, wat zou daar dan in staan?
Feike ter Velde heeft het in de Tijdspiegel over de druk op christenen van buitenaf, wanneer hij naar Elia als voorbeeld voor ons wijst. Elia had te maken met priesters van Baäl. Voordat de Gemeente in heerlijkheid wordt opgenomen, gaat de Here nog wat doen op aarde, aldus Ter Velde. ‘De dagen zijn duister, de vooruitzichten in kerk en samenleving somber, de economie brengt grote onzekerheid, maar laten we dán ook op de Here vertrouwen, want Hij is de God van Elia!’
Zo schijnt dan ook de zon op ons leven. Waar Gods licht door ons heen schijnt, kondigen wij een nieuw seizoen aan op Gods kalender, de grote verdrukking. Maar we weten dat na de gure, donkere winter de zon weer zal schijnen in Gods komende rijk. Ook daarvan getuigen we.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht