Spanning

Peter de Haan • 86 - 2010 • Uitgave: 12
Het kon nog wel eens een hete zomer worden. De spanning stijgt, op vele fronten. Het is duidelijk, dit gaat niet over het weer. Ook niet over het voetbal, zolang zal er deze zomer niet over gesproken worden, vermoed ik. Wanneer ik dit schrijf moet de eerste bal nog rollen. Nee, er zal deze zomer veel leiderschap gevraagd worden om de nodige obstakels te omzeilen of op te ruimen. Zoals het er nu uitziet, liggen er lastige coalitiebesprekingen te wachten, waarbij de vraag is wie de pijn van de bezuinigingen het meest zal voelen.
Dan is er ook nog de onzekerheid over wel of geen economisch herstel. Is de huidige situatie in Griekenland het begin van het einde van onze beschaving? Ondertussen blijft de olie maar lekken bij Amerika. Via de olie is de stap naar het Midden-Oosten snel gezet. Vorige week werd Israël in de media en politiek weer volop aangevallen, omdat ze een vloot naar Gaza tegenhield. Niemand die vraagt waarom, maar meteen worden grootse beschuldigingen geuit aan het adres van Israël, die de arme Palestijnen zou onderdrukken. Dat de schuld van die onderdrukking als eerste bij Hamas ligt, dat wil men blijkbaar niet zien. Maar goed, de spanning in de regio stijgt weer verder. Ds. Henk Schouten beschrijft de kansen op vrede. Dit nieuws laat overigens weer duidelijk de noodzaak zien van de jongerenstudiedag die in april over Israël werd gehouden.
Gebed voor onze leiders blijft nodig, juist nu. We weten dat God Zijn plan uitvoert. Maak het met ons bekend dat de Here Jezus spoedig komen zal en dat iedereen, Jood of niet-Jood bereid moet zijn om de Here te ontmoeten.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht