Spreuken 3:12 (III)

Els ter Welle • 81 - 2005/06 • Uitgave: 17
Spreuken‘De Here bestraft wie Hij liefheeft, ja, gelijk een vader een zoon, aan wie hij een welgevallen heeft’ Spreuken 3:12In de jaren zestig verspreidde de politie in Houston, Texas, een pamflet met tips voor ouders die hun kinderen persé in criminelen willen veranderen. De inhoud was als volgt:

‘Geef het kind alles wat het wil hebben, zodat het langzamerhand zal gaan geloven dat de wereld verplicht is het te onderhouden. Als het lelijke woorden gebruikt, lach erom en zeg dat het grappig is. Laat het alles lezen (en zien op tv) wat ze willen. Steriliseer zijn eetgerei, maar laat zijn geest zich met afval voeden. Maak vaak ruzie in tegenwoordigheid van uw kinderen, zodat ze niet al te zeer schrikken als het gezin later uit elkaar valt. Geef een kind net zoveel zakgeld als het wil en laat hem niet zelf verdienen. Kies zijn partij tegen buren, leraren en politieagenten omdat die natuurlijk allemaal vooringenomen zijn tegen uw kind’.*)Als een vader en moeder houden van hun kind dan voeden ze het pittig op. Ze geven naast heel veel liefde, ook straf als het nodig is. Net als God de Vader dat doet met ons! Liefde heeft twee kanten: een zachte kant en een stevige kant. Ieder kind heeft tederheid, gevoeligheid, bewogenheid, warmte, begrip en meeleven nodig. Maar ook discipline, correctie, stimulans en duidelijke leiding. Zonder deze pittige kant groeit een kind scheef. Het wordt niet toegerust voor het leven dat nu eenmaal geen rozengeur en maneschijn is.

Een tiener vertelde mij: ‘De ouders van mijn vriendin hebben het opgegeven haar op te voeden’. Het trof me dat ze dit zo raak zei. Ze was heel blij dat haar ouders dat niet hadden gedaan, ook niet toen het moeilijk was. Doen wat het beste is voor je kind, ook als het in opstand komt, is niet eenvoudig. Maar het is wel wat God van ons vraagt.In 2 Samuël 7:14 zegt God tegen David over zijn zoon Salomo: ‘Ik zal hem tot een vader zijn en hij zal Mij tot een zoon zijn. Wanneer hij ongerechtigheid bedrijft, zal Ik hem tuchtigen’. Tucht is het kenmerk van liefde en zoonschap!Els ter Welle*) Sex en Moraal, N. Vincent Peal, pag. 204