Spreuken 3:30

Els ter Welle • 82 - 2006/07 • Uitgave: 11
Spreuken'Twist niet met iemand zonder oorzaak' Spreuken 3:30Hij was jarenlang heel veel bij ons in zijn vakanties. Zijn ouders waren gescheiden en de ouder bij wie hij woonde, werkte. Hij was een heel plezierige jongen, maar soms kwam er iets treurigs over hem. “Mijn ouders hadden nooit ruzie,” vertrouwde hij mijn man eens toe. “Op een dag vertelden ze mij dat ze uit elkaar gingen. Het kwam voor mij als donderslag bij heldere hemel.” Wel had hij gemerkt dat het kil en afstandelijk tussen hen was, maar hij had nooit geweten dat er zulke grote problemen tussen hen waren. Deze mensen hadden een ruzie angstvallig omzeilt. Ze hadden niet getwist, terwijl er wél reden voor was. Maar was dat goed? Ik wil heel resoluut zeggen: nee!


Als er onenigheid is en blijvende irritatie, dan moet er gepraat worden! Als dat niet gebeurt, groeien mensen langzaamaan uit elkaar. En dat was bij de ouders van deze jongen het geval. In een echte vriendschap moet er een gezonde botsing kunnen zijn van persoonlijkheden en standpunten. Spreuken 27:17 zegt: “Zoals men ijzer met ijzer scherpt, zo scherpt de ene mens de ander.” Maar laten we niet over kleinigheden vallen.

Laten we niet onverdraagzaam zijn of lichtgeraakt. De dingen waar we over redetwisten moeten wel de moeite waard zijn.En vooral: los de zaak op met vriendelijkheid en zachtmoedigheid! De Bijbel zegt dat het een sieraad is om een stille en zachtmoedige geest te hebben.* Dat betekent niet dat we altijd moeten zwijgen. Soms moet er gepraat worden om de lucht te zuiveren. Maar dan wel met zachtheid van binnen. En daar zit vaak het probleem. We zijn geïrriteerd, maar we proberen ons in te houden. En dat gaat niet. Als het gaat stormen in ons hart moeten we leren om onze toevlucht tot God te nemen. Met Zijn hulp mag de boosheid in onze ziel eerst tot rust komen en dan kunnen we praten.Nehemia was toornig op de edelen en leiders van het land en twistte met hen, omdat zijn volk niet goed werd behandeld. Als boosheid beheerst wordt, kan het heel constructief zijn. Het zette Nehemia voor de goede zaak in beweging. Hij deed het weloverwogen en met krachtige en verstandige argumenten in een geest van zachtmoedigheid. En de uitkomst was goed! **Els ter Welle* 1 Petr. 3:4

** Neh. 5:1-13