Spreuken 6:6 (IV)

Els ter Welle • 85 - 2009 • Uitgave: 3
‘Ga tot de mier, gij luiaard, ziet haar wegen en word wijs.’
Spreuken 6:6

Mensen denken vaak dat ze best vlijtig zijn. Ze werken gewoon acht uur per dag. Dus dat is niet slecht.
Of gaat het misschien als volgt? U moet om 8.15 uur op uw werk zijn. U komt om 8.20 uur aan, kletst even gezellig met uw collega’s en dan maakt u nog even toilet, zodat u er toonbaar uitziet. Het is 8.30 uur als u aan uw werk gaat. Om 9.30 uur heeft u een uur achter elkaar gewerkt… U moet nodig naar de wc, u pakt gelijk even een kop koffie, want zonder koffie komt u de dag niet door. En natuurlijk maakt u nog een gezellig praatje met iemand. Het is ruim 10.00 uur voor u de draad van uw werk weer op hebt kunnen pakken. Om 10.30 uur is het de officiële koffiepauze tot 10.45 uur. Maar die loopt meestal uit. Er is ook zoveel te vertellen… Om elf uur bent u weer aan het werk. U moet het nu uithouden tot 12.30 uur. Gelukkig ontvangt u een sms-je van uw man, die u gelijk beantwoordt: een welkome onderbreking.
Als we het optellen is deze vrouw iets meer dan 2 ½ uur aan het werk geweest, in plaats van 4 uur. En het schijnt geen uitzondering te zijn als het zo gaat.

Spreuken 14:23a zegt: ‘In moeitevolle arbeid zal voordeel zijn.’
Onze arbeidsethiek is vaak: pas op, werk niet te hard, sloof je niet uit. En arbeid moet beslist niet vervelend zijn, maar altijd prettig. Maar keihard werken zodat je je spieren voelt en je hoofd moe is, is niet slecht voor je. Het is juist de extra inspanning die je vooruit brengt, zegt deze tekst. Natuurlijk moeten we daarin niet over de schreef gaan. Niet iedereen is even sterk. En er zijn perioden in je leven dat je minder mag en moet doen.
Daar tegenover staat in het vervolg van deze spreuk: ‘het gepraat der lippen leidt enkel tot gebrek’. Je prestatie gaat drastisch omlaag als je veel praat onder je werk. Bovendien houden we niet alleen onszelf, maar ook anderen van het werk.

Ja, wanneer zijn we een luiaard? Als we het zijn, laten we een voorbeeld nemen aan de mieren. Ze werken gestaag door aan hun pittige taak, zonder zorgen, ook zonder jacht. Ze presteren ongelooflijk veel. En ze praten niet onder hun werk…

Els ter Welle