Twistappel

Peter de Haan • 87 - 2011 • Uitgave: 19
Het woord ‘twistappel’ wordt weinig meer gebruikt. Het betekent: iets waar ruzie over ontstaat, aldus de Van Dale. Alleen in de NBG-vertaling komen we dit woord eenmaal tegen, in Psalm 80:7. We lezen daar over Gods volk: ‘Gij hebt ons tot een twistappel voor onze naburen gesteld, en onze vijanden bespotten ons.’ Alsof de psalmist het nu geschreven zou hebben. Dirk van Genderen geeft aan dat Israël ook een twistappel, of een ‘bron van ruzie’ (HSV) is onder christenen. Volgens hem komt dat soms door onwetendheid, maar vaak omdat predikanten en voorgangers slap zijn en niet weten wat de Bijbel zegt over de toekomst. Dat krijgen we hier op kantoor helaas ook regelmatig te horen.
We weten dat de wereld nog veel narigheid te wachten staat, de Bijbel is daar duidelijk over. Het Zoeklicht schrijft daar regelmatig over. In dit nummer beantwoordt Theo Niemeijer een vraag over de eeuwigheid van de hel, heeft Feike ter Velde het over een samenleving zonder God en stelt John Hofman dat deze maatschappij de dood heeft uitgenodigd. Maar daar blijft het niet bij. Onze voornaamste boodschap is er namelijk een van hoop. Want ook daar is de Bijbel duidelijk over.
Hoop voor hier en nu. Gerrit Leuvenink leert dat God ons niet loslaat en Rex Coker dat we op God kunnen vertrouwen. Hoop voor de toekomst, wanneer de gelovigen worden opgenomen voordat de oordelen beginnen. Hoop voor Israël, omdat het Gods oogappel blijft. Meer daarover hoort u natuurlijk op de Toogdag. Deze houden we volgende week in de Americahal in Apeldoorn. De avond ervoor is er de Zoeklicht Jongerenavond. U/je bent van harte uitgenodigd! En wanneer u/je niet kunt komen, bid dan om een zegen over deze dagen, want we weten ons van God afhankelijk.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht