Uitzicht

Peter de Haan • 87 - 2011 • Uitgave: 3
Al weken achter elkaar komen er berichten in het nieuws naar aanleiding van WikiLeaks. Ze geven een beeld van de buitenlandpolitiek van Amerika, het land dat internationaal nog steeds een grootmacht is op politiek, militair en cultureel vlak. Maar van binnenuit wordt deze positie flink uitgehold door de financiële en morele crisis in dit land. De vraag van Feike ter Velde, of Amerika het gaat redden, is voor ons ook relevant. Niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar ook profetisch. Want wat zal er gebeuren wanneer Amerikaanse steun voor Israël daarmee ook wegvalt.
Jan van Barneveld laat zien op welke wijze het bestaansrecht van Israël bestookt wordt. Niet alleen met raketten van Hamas en Hezbollah, maar ook in de beeldvorming. Toen Jan van Barneveld zijn artikel schreef, waren de Palestine Papers, uitgelekte documenten waarin de Palestijnse toezeggingen in de onderhandelingen met Israël staan benoemd, nog niet bekend. Maar ook deze ‘papers’, die via Al-Jazeera naar buiten kwamen, zetten Israël neer als veroorzaker van het stuklopen van vredesbesprekingen.
Van Gert van de Weerd leest u een ander artikel dan u wellicht van hem gewend bent. Maar daarom niet minder raak. Hij omschrijft het dilemma over het omgaan met de dood, over vasthouden aan wat ons hier bindt en het verlangen naar het Huis van God. In zekere zin is dat ook waar Oscar Lohuis het over heeft. Hij maakt duidelijk dat de naam van de Here Jezus geen toverformule is waardoor we genezen worden. ‘Volkomen genezing is niet de norm. Straks wel, bij de opstanding uit de dood, maar nu nog niet.’ Een vooruitzicht dat troost biedt in tijden van ziekte en moeite. Ook voor u?

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht