Vaderdag

Peter de Haan • 84 - 2008 • Uitgave: 12
Jarenlang hoorde mijn vrouw dat je wel kon zien dat ze een kind van haar moeder was. In welk opzicht ze op haar vader lijkt, was echter onbekend, omdat hij vroeg is overleden. Het contact met haar vaders familie is toen verwaterd, waardoor er bij haar weinig over hem bekend was. Sinds kort heeft ze echter weer contact met de zussen van haar vader, de ‘nieuwe tantes’, en blijkt dat ze toch ook op hem lijkt qua karakter en uiterlijk. Ze hoort verhalen over hem, ziet ‘nieuwe’ foto’s en ziet haar eigen eigenschappen in hem terug. Heel bijzonder om mee te maken.
Deze ervaring bepaalde mij bij het zijn van Gods kind. We mogen ontdekken hoeveel we op Hem lijken, Zijn karaktereigenschappen ontwikkelen in onze eigen identiteit en steeds weer nieuwe kanten van Hem leren kennen. Heel belangrijk daarbij is ook onze ‘geestelijke familie’, die net als die tantes de Vader kennen en over Hem vertellen. Je kunt iemand niet leren kennen door het uitpluizen van de stamboom. Pas door de verhalen komt iemand tot leven. Het is mooi wanneer mensen Gods karakter in ons kunnen herkennen, maar het wordt nog veel mooier wanneer we hen kunnen vertellen over onze Vader. Wellicht biedt vaderdag hiervoor een mooi aanknopingspunt.
In dit nummer komt u een artikel tegen speciaal voor vaders. Bert Reinds gaat in op de belangrijke rol die vaders in het gezin vervullen. Eén van de belangrijke taken van een vader is het goede voorbeeld geven. Als vader ben je een voorbeeld als het gaat om contact met God en het weerspiegelen van wie God is. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht