Vakantietijd

Henk Schouten • 79 - 2003/04 • Uitgave: 6/7
Natuurlijk tintelt het weer in je aderen. Er is lang en hard gewerkt, juist de laatste weken was het erg druk op de zaak, terwijl die ene collega nogal liep te mopperen en duidelijk niet goed in zijn vel zat. Nu, eindelijk eventjes alles vergeten, alles achter laten. De neus in de frisse wind, de wandeltocht door de vrije natuur, cultuur snuiven. Los van de dagelijkse sleur en de bedomptheid van de vaste werkplek, lekker met de kinderen ravotten. Wakker worden zonder de plicht van het moeten opstaan. Ja, u snapt het wel, dat is vakantietijd.

Sleurhut en ander ongemak

Vakantie tijd is wachten op het vliegveld, de mededelingen volgen, nog langer wachten want er is vertraging. Vakantie is met je sleurhut door Europa crossen, waken over je bezit want op iedere parkeerplaats loeren straatrovers, die in grote groepen de Europese autowegen onveilig maken. Vakantie is je onderweg niet laten afleiden want de valse trucs zijn vele. Creditcard in tasje vast op de buik gesnoerd, geeft veilig gevoel, je weet immers nooit. Tjonge wat is het druk langs de ‘Route du Soleil’.

Oma
Oja, oma is er ook nog. Die krijgt altijd al aandacht, iedere week komt één van de kinderen. Gelukkig zijn we thuis met zijn vieren. Nu moet ze maar even geduld hebben. We sturen wel een kaartje met een getekend stralend zonnetje en 26°C. Kan ze mooi naar kijken en is blij omdat wij blij zijn, toch?

Kerk
Wat was het druk, de laatste vergadering duurde wel erg lang. Dat kwam omdat we elkaar een hele tijd niet kunnen spreken en we alles voor het nieuwe seizoen al in orde moeten hebben. De startzondag voor het nieuwe seizoen is eigenlijk weer verkeerd gepland, want onze Jan is dan nog niet eens terug van het jongerenkamp, terwijl Margreet op schoolkamp is en kleine Wim nog uit logeren gaat. De dominee zag er trouwens moe uit, zijn preken waren de laatste tijd erg zwak, de lofprijzing slaapverwekkend. Goed dat hij even vakantie heeft, twee weken Griekenland, waar doet hij het eigenlijk van?

Bijbel
Wat doen we met de Bijbel? Die zit ergens in de koffer, diep onderin de dekenkist, onder het badmintonspel en de jeu de boules ballen. Je gaat voor je tent toch niet in een korte broek bijbellezen, nee toch. Bijbellezen is een gewijde zaak. Dat kan niet zomaar in het zonnetje, aan het campingpad. Of toch?

Recreëren
Eventjes niet aan al die dingen denken, eventjes alles van je af zetten, het is vakantie. Tijd om alles te vergeten, te rusten, te ontspannen, te recreëren, herschapen te worden.
Herschapen worden? Heeft de Bijbel het niet over wedergeboorte? Opnieuw geboren worden? Spreekt de Bijbel er niet over dat we in Christus een nieuwe schepping zijn? Gewoon een nieuw mens zijn? Alle druk, alle zorg en alle last niet eventjes vergeten voor twee of drie weken. Nee echt alles helemaal afleggen, zodat je doortinteld wordt, niet door een gevoel van ‘er even uit’, maar door het weten: ‘ik ben een nieuwe schepping’. ik heb de ware rust gevonden en mag me laven aan de bron van levend water.

ds. Henk Schouten