Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 2
Berichten uit het Midden-Oosten

De Arabische krant Al-Hayat meldt dat de internationaal gezochte terrorist Abud Nidal gearresteerd is in Egypte. Hij werkt daar samen met de Egyptische veiligheidsdiensten en geeft hun informatie over terroristische groepen in Egypte, Libië, Soedan en Jemen. Egypte ontkent dat Nidal daar is. Al-Hayat schrijft overigens ook dat Nidal gezond is en geen kanker heeft, zoals eerder door andere media werd gemeld. De krant schrijft overigens dat verschillende leden van de groep van Nidal inmiddels in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit wonen. Israël heeft dat goedgekeurd en hen niet eens verhoord toen ze het land inkwamen. Westerse veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat Israël zo ver geïnfiltreerd had in de organisatie, dat verhoren van de medewerkers van Nidal niet eens nodig waren.

Egypte en Jordanië hebben hun elektriciteitsnetten aan elkaar aangesloten. Daarmee nemen de landen een eerste stap in wat een regionaal elektriciteitsnetwerk moet worden waarbij de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten verbonden worden aan Azië en Europa.

De Verenigde Staten hebben met succes de nieuwste versie van de Patriotraket getest. De anti-raket raket onderschepte voor het eerst een doel dat zes minuten daarvoor was gelanceerd. Israël zette een eerdere versie van de Patriot in tijdens de Golfoorlog toen Irak tientallen Scudraketten afvuurde. De Patriot raakte toen wel wat onderdelen, maar niet de Scuds zelf. Israël en Amerika overleggen nog of Israël de nieuwste Patriots zal stationeren.

Zo'n achthonderd Bedoeïnen uit de Egyptische Sinaï-woestijn kwamen onlangs naar Israël. De groep had onenigheid met een andere clan en vreesde voor represailles. De Bedoeïnen maakten gebruik van zwakke plekken in de hekwerken op de grens om Israël in te komen. Israëlische media beschreven de tocht als de Exodus, omdat oudere mensen, ouders, kinderen en vee in een fascinerend beeld kwamen aanlopen. Israël plaatste de groep in een voorlopig kamp in afwachting van rechterlijke uitspraken. De Hoge Raad besloot echter dat de groep moest worden teruggestuurd naar Egypte. Een tentenkamp werd net over de grens in Egypte opgezet. De groep blijft daar onder bescherming van Egyptische militairen. Een ceremonie zou worden georganiseerd om de bloedschuld met de andere clan te verzoenen.

Israël heeft aangekondigd Jordanië zestig procent minder water te geven dit jaar dan afgesproken. Israëls watercommissaris heeft tegen zijn Jordaanse collega gezegd dat beide landen moeten inleveren op water, omdat het veel te weinig geregend heeft deze winter.
Volgens commissaris Ben Meir zijn de waterreserves sinds 1980 niet meer zo laag geweest. Ondertussen zijn er wel zo'n één miljoen Russische Joden bijgekomen en krijgt ook Jordanië als gevolg van de vredesakkoorden water uit het meer van Tiberias.
Het afgelopen jaar was dat 110 miljoen kubieke meter, inclusief 25 miljoen kubieke meter die Israël op speciaal verzoek van de toenmalige koning Hoessein extra leverde.

Een groep Amerikaanse onderzoekers en ex-generaals heeft te horen gekregen dat zij tijdens een conferentie in Israël niet de Golan-hoogvlakte en de oude stad van Jeruzalem mogen bezoeken, omdat deze gebieden bezet worden gehouden door Israël. De specialisten op gebied van militaire zaken zijn als gevolg van de ban naar Massada gegaan.

De leerlingen van de middelbare school Blich in Ramat Gan bij Tel Aviv stemden in overgrote meerderheid voor Ehud Barak als Israëls nieuwe premier. De leider van de Arbeiderspartij kreeg 56 procent van de stemmen. Premier Netanyahu kreeg 25 procent en de andere twee kandidaten voor het premierschap Mordechai en Begin kregen 12 en 2 procent. De verkiezingen op de Blich school worden altijd als een graadmeter gezien voor de echte, nationale verkiezingen. Alleen leerlingen van de twee hoogste klassen stemden. In 1996, bij de laatste verkiezingen ging het voor het eerst fout op de school. De uitslag, Shimon Peres won, bleek anders uit te pakken tijdens de werkelijke verkiezingen.

Topmensen van de Israëlische Elektriciteits Maatschappij hebben een bezoek gebracht aan Cuba om het land mogelijk te helpen met het bijna ingestorte elektriciteitsnet. Volgens de Israëli's is het net tientallen jaren verwaarloosd en kost herstel enige honderden miljoenen dollars. De Israëlische regering wil vanwege de politieke situatie niet meewerken aan het project. Het plan dat de Israëlische maatschappij heeft opgezet voorziet in toezicht door de Israëli's, terwijl Cubaanse ondernemingen en arbeiders het werk verrichten.

Premier Netanyahu heeft dit jaar de sedermaaltijd in voorbereiding op Pesach gevierd met een Joodse familie die gevlucht is uit Kosovo. De ouders en hun kinderen zijn tijdens de gevechten in Kosovo via Boedapest naar Israël gevlucht. De Israëlische premier nodigde ook een familie uit die onlangs uit Georgië naar Israël kwam.

Er zijn niet alleen problemen tussen Nederland en Israël op luchtvaartgebied, ook met Rusland heeft El Al het nodige te verstouwen op het moment. De Moskouse luchtvaartautoriteiten willen dat El Al dagvluchten op de Russische hoofdstad staakt en daar nachtvluchten van gaat maken. Officieel is het argument dat het vliegveld te vol is en er dus maatschappijen zijn die voortaan alleen nog maar 's nachts mogen landen. Volgens El Al heeft het besluit een hele andere oorzaak: El Al heeft zes zeer succesvolle vluchten per week op Moskou. De autoriteiten zouden nu El Al willen weren van de dagvluchten ten gunste van de eigen Russische maatschappij.

De 26-jarige luitenant Alina Reisman is de eerste vrouwelijke dokter in Israëls geschiedenis die gaat dienen achter de vijandelijke linies. Reisman zal in een pantservoertuig als arts meereizen in Israëlische legerkonvooien in Libanon.

Israëls officiële oorlogsherdenkingsinstituut, Yad Vashem, gaat een wereldwijde campagne starten om meer namen van slachtoffers van de Holocaust te verzamelen. Yad Vashem heeft sinds 1953 ruim drie miljoen namen van slachtoffers in de archieven vastgelegd. Volgens het instituut is het nu van belang om zo'n campagne te beginnen omdat de generatie van directe nabestaanden aan het uitsterven is. Blanco formulieren zullen wereldwijd worden verspreid onder de Joodse gemeenschappen. Daarnaast zal in Israël zelf een grote advertentiecampagne worden gestart.

De export door de gezamenlijke Israëlische kibboetsen is het afgelopen jaar met tien procent gestegen. Verkoop aan de lokale markt steeg met slechts twee procent.

Azmi Bishara, Knessethlid van een linkse Arabische partij, is de eerste Arabier in Israël die zich kandidaat stelt voor het premierschap. Dit tot grote woede van de andere Arabische partijen en de Palestijnse Autoriteit. De kandidaatsstelling van Bishara is vooral ingegeven door zijn frustratie over de andere Arabische partijen. De Palestijnse Autoriteit vreest dat Bishara stemmen gaat wegtrekken van Ehud Barak, de leider van de Arbeiderspartij. Volgens een Palestijnse bron in een Israëlisch dagblad is er in de Autoriteit een "hysterische angst" dat Barak gaat verliezen.