Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-04

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 4
Berichten uit het Midden-Oosten

De nieuwe Jordaanse koning Abdullah heeft Syrië bezocht. Het eerste bezoek van een Jordaans vorst sinds de vredesakkoorden van dat land met Israël. De Syrische president Assad heeft contact met de overleden koning Hussein vermeden sinds de ondertekening van de vrede in 1994. Israël reageert terughoudend op de herstellende relaties tussen beide landen: "Het feit dat Assad de Jordaanse koning een warm welkom geeft, ondanks de vrede met Israël, moet gezien worden als positief", zo zei een expert in de Israëlische krant Yediot. Syrië heeft tijdens het bezoek aan Abdullah gevraagd zijn contacten met Israël op een lager pitje te brengen.

Israël zal Jordanië de hoeveelheid water geven waar Jordanië volgens de vredesakkoorden recht op heeft. Dat blijkt na gesprekken tussen de verschillende partijen. Eerder had Israël gezegd Jordanië minder water te geven als gevolg van de droge winter. Israël zal de eigen boeren veertig procent minder water geven. Israël had het standpunt dat ook Jordanië een prijs moest betalen voor de droge winter. Maar na harde kritiek van Jordanië heeft Israël van vermindering afgezien.

Miljoenen worden verwacht, maar de harde werkelijkheid is dat nog maar weinig extra toeristen reserveringen hebben geboekt voor het jaar 2000. De Jaar 2000 Administratie, een door de overheid opgezette organisatie, gaat uit van drie miljoen bezoekers het komende jaar. In 1998 hebben twee miljoen mensen Israël bezocht. Andere cijfers gaan uit van vier of vijf miljoen toeristen het komende jaar. Maar volgens de Jaar 2000 Administratie moet extra geld beschikbaar komen om de extra miljoenen toeristen naar Israël te krijgen.

Meer dan één derde van alle Joden woont in Israël. Uit een onderzoek van de Hebreeuwse Universiteit en het Israëlische centraal bureau voor de statistiek blijkt dat 36 procent van het wereldjodendom inmiddels in het beloofde land woont. Dat is acht keer zoveel als toen de staat werd opgericht in 1948. In Israël wonen nu 4,8 miljoen Joden en wereldwijd is dat 13,1 miljoen.

Statiegeld op flessen in Israël gaat volgend jaar in. Ondanks het verkiezingsreces heeft de Knesseth (het parlement) in een extra zitting hiertoe besloten. Volgend jaar zal er een statiegeld van 25 agorot (ca. 13 cent) per fles worden ingesteld. Nu nog worden flessen in Israël na gebruik weggegooid.

Voor het eerst sinds 25 jaar is een Israëlische film geselecteerd voor het Cannes-filmfestival. Het gaat om Kadosh (heilig), gemaakt door Amos Gitai. De film behoort tot de twintig geselecteerde films die gekozen zijn uit een aanbod van ongeveer duizend films uit de hele wereld. De laatste Israëlische film die op Cannes te zien is geweest was "Abu al-Banat". Dat was alweer in 1974. Kadosh is een liefdesverhaal in de ultra-Orthodoxe gemeenschap in Jeruzalems wijk Mea She'arim. De film is opgenomen in Jeruzalem en Tel Aviv.

Het veldhospitaal dat Israël op de grens van Kosovo en Macedonië had gestationeerd, is terug in Israël. Zestien dagen lang hebben zeventig doktoren en verpleegkundigen vluchtelingen behandeld. In die tijd zijn twaalf baby's geboren.

Barones Batsheva de Rothschild is op 84-jarige leeftijd overleden. De Rothschild, dochter van baron Edward en barones Germaine, werd geboren in Parijs en emigreerde met haar familie naar New York toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze kwam voor het eerst in Israël in 1951 en vestigde zich daar in 1962. In Israël heeft ze vooral een rol gespeeld in de ontwikkeling van dans en ballet. Ze richtte de Batsheva Dance Company op in 1964 en later de groep Bat Dor. Tot twee weken voor haar dood werkte ze elke dag op het kantoor van Bat Dor.

Het bestuur van de Europese voetbalbond, UEFA, vergaderde voor de eerste keer in Israël. Vijf jaar geleden werd Israël toegelaten tot het Europese voetbal. Tijdens de vergadering werd onder meer gesproken over de problemen in Joegoslavië en de gevolgen die dat heeft voor het Europese voetbal.

In 1939 vluchtte de familie van de huidige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Albright weg uit Tsjechoslovakije nadat de Nazi's dat land waren binnengevallen. De Joodse familie vond elders onderdak en wist de oorlog te overleven. Vandaag, precies zestig jaar later, bombardeert de NAVO onder leiding van de Verenigde Staten het dorp waar Madeleine Albright de oorlog doorbracht: Varnatcha Bana, een Servisch dorp in Joegoslavië. In het dorp ligt een niet-geëxplodeerde bom waar volgens het Russische persbureau Itar-Tass door dorpsbewoners de volgende tekst op is geschreven: "Dank u mevrouw Albright voor het cadeau dat u ons geeft in ruil voor onze gastvrijheid".