Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-05

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 5
De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Geneve heeft een resolutie aangenomen waarin steun wordt gegeven aan Palestijnse zelfbeschikking op basis van het verdelingsplan van de VN uit 1947. Dat verdelingsplan, resolutie 181 was dat, gaat uit van een twee staten oplossing voor het toenmalig mandaatgebied Palestina. Het probleem is dat die resolutie door de feiten achterhaald is, omdat Israël na het uitroepen van de staat gebieden heeft veroverd die in het verdelingsplan onder een Arabische staat moesten vallen. Israël werd inclusief die veroverde gebieden door andere landen erkend. Die grenzen werden ook algemeen erkend. Maar nu is toch weer resolutie 181 uit de kast gehaald, tot woede van Israël natuurlijk. Verbijsterend vooral was dat de Europese landen meestemden in de commissie. Alleen de Verenigde Staten stemden tegen.

Palestijnen die in gebieden leven onder de Palestijnse Autoriteit hebben toestemming gekregen van Israël om zelf tweedehands auto’s te importeren uit het buitenland. Op deze manier wordt geprobeerd het aantal autodiefstallen in Israël te verminderen. De auto's mogen niet ouder zijn dan drie jaar en moeten voldoen aan de Israëlische kwaliteitseisen.

Het aantal auto's in Israël is de laatste vijf jaar met 33 procent gestegen. Uit cijfers van het Israëlische centraal bureau voor de statistiek blijkt dat nu meer dan zo'n anderhalf miljoen auto's op Israëls wegen rondrijden.

Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah heeft in een toespraak voor 300.000 volgelingen gezegd dat Israël "geëlimineerd" moet worden: "Israël moet niet bestaan. Wij accepteren alleen dat elke korrel zand, dat Israël heeft bezet in de Arabische wereld, wordt teruggegeven". Nasrallah zei dat Hezbollah "nooit" Israëls aanbod om zich uit Libanon terug te trekken zal aanvaarden.

De Israëlische president Weizman heeft een bezoek van - een week aan China gebracht. Hij heeft gesprekken gevoerd met de Chinese leiders en was aanwezig bij de ondertekening van verschillende handelsovereenkomsten tussen Israëlische en Chinese bedrijven. Israël en China hebben diplomatieke banden sinds 1992.

Jordaanse groeperingen die steun gaven aan de Syrische oppositie mogen dat niet meer doen. Dat zeiden verschillende Jordaniërs in een in Londen gevestigde Arabische krant. Ook mag de Moslim Broederschap in Jordanië geen anti-Syrische verhalen meer publiceren. De besluiten van koning Abdullah komen na zijn bezoek aan Syrië dat gezien wordt als een poging om de relaties tussen beide landen te verbeteren. De Syrische president Assad had geen contact meer met koning Hussein nadat Jordanië een vredesakkoord met Israël had gesloten. Na de dood van Hussein zijn de contacten weer op gang gekomen.

De Israëlische Luchtmacht Industrie heeft een zeer lucratief contract gesloten met India's ministerie van defensie om geavanceerde elektronica te verkopen. Vorig jaar voerde India een aantal nucleaire testen uit en kwam daarmee op een zwarte lijst te staan als het ging om de verkoop van militair materieel. Israël volgde toen het Amerikaanse voorbeeld om niks aan het land te verkopen. Maar volgens onderhandelaars van de Luchtmacht Industrie ging het bij deze verkoop alleen om defensie-materieel en had het geen enkele offensieve waarde. Het ministerie van defensie steunde dat standpunt.

Libanon heeft een 50-jarige vrouw vrijgelaten die aanvankelijk had gezegd een Israëli te zijn. Haar man en drie kinderen waren verbijsterd toen ze hun vrouw en moeder op televisie zagen gepresenteerd als een Israëlische spion. De man belde de politie, vertelde dat de vrouw zijn vrouw was en dat zij geestelijk labiel was.

Een 90-jarige nicht van Theodor LHerzl, grondlegger van het Zionisme, probeerde na de eerste luchtaanvallen van de Navo vanuit Belgrado naar Israël te vluchten. Haar aanvraag bij het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken heeft een maand vertraging opgelopen, omdat zij niet kon aantonen dat ze Joods was. Nira Popovic had, toen zij zich bij medewerkers van het Joods agentschap in Boedapest meldde, geen papieren bij zich waaruit bleek dat ze Joods was. Uiteindelijk, toen bleek wie zij werkelijk was, mocht ze naar Israël emigreren waar zij verenigd werd met haar kleinzoon Dan die daar al woonde.

Jordanië en Syrië zijn vergevorderd in onderhandelingen over de aanleg van een dam in de Yarmuk rivier. De rivier vormt de grens van beide landen en mondt iets ten zuiden van het meer van Tiberias uit in de Jordaan. Israël is altijd tegen het project geweest omdat daardoor minder water de Jordaan instroomt. Het project was lange tijd bevroren, omdat het te duur was en omdat de relaties tussen de toenmalige koning Hussein en de Syrische president Assad slecht waren. Nu met de nieuwe koning in Jordanië en de warmere relaties tussen beide leiders ligt het twaalf jaar oude plan weer op tafel. De dam moet zuid-Syrië van electriciteit en Jordanië van water voorzien.

Een explosie in Moskou vond slechts honderd meter van de belangrijkste synagoge in de stad plaats. De bom ging tussen twee avonddiensten op zaterdagavond af. Er was geen schade aan het gebouw. Het is niet duidelijk of de aanslag gemunt was op de synagoge. De laatste tijd is er een toename van aanslagen op synagoges en Joodse begraafplaatsen in Rusland.

Jordanië en Turkije zullen gezamenlijke legeroefeningen houden. Zo meldt het Duitse persbureau DPA. De oefeningen zullen in zowel Jordanië als Turkije plaatsvinden. Het is de bedoeling dat het Jordaanse leger meer ervaring krijgt. Vorig jaar oefenden Jordaanse en Turkse piloten met elkaar.

De Palestijnse Autoriteit en Syrië proberen de betrekkingen te verbeteren. Een Palestijnse minister is onlangs in Damascus geweest om een eventuele ontmoeting voor te bereiden tussen Arafat en de Syrische president Assad. De relaties tussen beiden zijn al lange tijd slecht.

De Israëlische chartermaatschappij IsraAir gaat vliegtuigen leasen van de koninklijke Jordaanse luchtvaartmaatschappij. Als onderdeel van de overeenkomst zal de Israëlische maatschappij gebruik maken van het Jordaanse nationale vliegveld en van service door Jordaanse technici.

Het Witte Huis is in gesprek met vertegenwoordigers uit het Congres om te voorkomen dat er druk komt om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Het Congres en de Senaat hebben in 1995 al tot verhuizing van de ambassade besloten. Het Witte Huis zegt bang te zijn voor spanning in de regio als de Verenigde Staten tot de stap overgaan. Volgens de wet zou op 31 mei van dit jaar met de verhuizing moeten zijn begonnen. De bouw van de ambassade had ook al moeten beginnen.