Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-06

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 6
Eindelijk nodigt de Egyptische president Mubarak Netanyahu uit om naar Egypte te komen. Maar ja, dat was wel na het verlies van de Israëlische premier in de verkiezingen. Volgens het bureau van Netanyahu zal het echtpaar Netanyahu een persoonlijke ontvangst krijgen van de president. Een datum voor het bezoek is nog niet bepaald.

Israël is vijftig jaar lid van de Verenigde Naties. Om dat te herdenken schonk minister van buitenlandse zaken Sharon een stenen deurpost uit de Talmoedische tijd aan secretaris-generaal Koffi Annan. De deurpost is gevonden in Galilea en was onderdeel van een synagoge. Sharon zei tijdens de ceremonie dat de deurpost het bewijs is van de "onafgebroken aanwezigheid van Joden in het land van Israël over een periode van 3000 jaar". Annan dankte Israël voor de gift en gaf toe dat de VN "niet altijd even vriendelijk is geweest tegenover Israël".

E1 Al heeft vlak voor de Israëlische verkiezingen zo'n drieduizend Israëli's uit Noord-Amerika en Europa overgebracht naar Israël. Een speciaal "fly & vote" programma maakte het voor Israëli's in het buitenland mogelijk om vrij goedkoop naar Israël te vliegen. Vanuit de Verenigde Staten kostte een ticket twaalfhonderd gulden en vanuit Europa zeshonderd. De Israëli's konden stemmen en vervolgens zeven dagen in Israël blijven.

De veertig Joden in Kosovo blijven nog altijd in hun woonplaatsen wonen. Terwijl honderdduizenden van hun landgenoten wegvluchten, heeft het hoofd van de Joodse gemeenschap in Pristina gezegd dat de Joden het goed maken. In Pristina wonen twintig Joden en er wonen er nog eens twintig in de stad Prizren. Slechts één gezin heeft Pristina verlaten en is vlak voor Pesach in Israël aangekomen. Daarnaast zijn nog eens tweehonderd Joden vanuit Joegoslavië in Israël aangekomen.

Jordanië is serieus bezig het profiel van het land in de Arabische wereld te verbeteren. De nieuwe koning Abdullah heeft verschillende Arabische landen bezocht en ontving hoge leiders uit landen als Libanon, Iran en Saudi Arabië in Amman. Volgens het officiële Jordaanse dagblad A Ra'i probeert het koninkrijk een sleutelrol te krijgen in het vredesproces als vriend van Israël en van de Arabische landen.

De verkiezingen in Israël hebben een kleine 130 miljoen gulden gekost. Dertigduizend mensen hebben werk verricht op zo'n zevenduizend stembureaus. Lange tijd werd gedacht dat een tweede ronde voor de premierverkiezingen nodig waren. Die zouden opnieuw zo'n vijftig miljoen gulden kosten.

Drie mensenrechtenactivisten zijn in Egypte een hongerstaking begonnen uit protest tegen een wet die niet-overheidsorganisaties aan banden gaat leggen. Volgens het hoofd van het centrum voor mensenrechten, Gas-ser Abdel-Razek, zullen veertien organisaties de wet negeren als die door het parlement wordt aangenomen. Volgens Abdel-Razek "reflecteert de wet de bedoeling van de regering om elke vorm van onafhankelijke organisatie te beperken".

De Israëlische oud-premier Shamir heeft voor de legerradio gezegd dat Netanyahu de Likud heeft vernietigd, omdat hij "alleen maar naar zichzelf kijkt en niet naar ideologie en idealen". Volgens Shamir zal het lang duren voordat de Likud hersteld is. Netanyahu was in 1993 de opvolger van Shamir als leider van de partij nadat Shamir de verkiezingen verloor van Rabin. Shamir zei tijdens de radio-uitzending dat hij zich onthouden heeft van stemming voor een premier tijdens de verkiezingen. De politieke partij waarop hij had gestemd was de Nationale Unie van Bennie Begin, de zoon van de voormalige premier Menachem Begin.

Jordanië en Syrië hebben een overeenkomst getekend dat de weg vrij moet maken om nauwer samen te werken op het gebied van olie- en gasonderzoek. Ook zullen de elektriciteitsnetten van beide landen op elkaar worden aangesloten. Syrië zal in Jordanië op zoek gaan naar olie- en gasvelden. Zover bekend heeft Jordanië die niet.