Verkocht

Kees Middelbeek • 80 - 2004/05 • Uitgave: 7/8
Verkocht



Verkoopt een goed product zichzelf? Koopt iedereen het product zonder welke hij of zij eigenlijk niet zinvol kan leven?

Jaren geleden merkte ik als pril zelfstandig ondernemend webdesigner dat het voor mij niet voldoende was kwaliteiten te hebben om een goed product te maken, maar dat ik ook kwaliteiten moest hebben om deze te kunnen verkopen. Eén van de dingen die mij trof in een boek dat ik daarover las, was dat als je een presentatie had gegeven van je product, je de klant de gelegenheid moest bieden om het te kopen.



Veel verkopers, zo wist een schrijver duidelijk te maken, gaan na een goede presentatie van hun nog betere product, ervan uit dat de klant vanzelf blij uitroept het te zullen kopen. Dit blijkt een misverstand te zijn, zo werd mij duidelijk gemaakt. Er is een aantal redenen waarom klanten niet willen kopen. Zo zijn mensen bang voor de veranderingen die het gaat veroorzaken, ze vinden de prijs te hoog of geloven niet echt dat het product goed is. Het kan zelfs zo zijn dat een klant vast zit aan een andere leverancier.



Hoe zit dat met het evangelie?

Opmerkelijk is dat iedereen die ik ken, en daar ooit toe besloten heeft, er zeer tevreden over is. Sterker nog, velen van hen zijn hier zo enthousiast over, dat ze, zonder daar provisie voor te krijgen, tot ergernis van sommigen, wel van de daken willen schreeuwen dat iedereen het ook moet gaan ‘kopen’. Toch lukt dat vaak maar erg moeilijk. Hoe komt dat? Ik weet het niet goed. Ik sprak eens een jongeman, die niet christelijk opgevoed was, en op een zeker moment heel enthousiast werd over het evangelie. Na een lang gesprek vroeg ik aan hem: "Wat ga je nu doen met deze boodschap? Het is net of je in winkel rondloopt en geweldig enthousiast bent over een of andere stereo-installatie; je raakt er maar niet over uitgesproken hoe mooi en goed dat ding is. Maar" probeerde ik hem duidelijk te maken "het wordt pas je eigendom als je naar de kassa gaat en de prijs ervoor wil betalen. Wil jij naar Jezus gaan om de ‘deal’ te maken om Zijn naam te mogen dragen?" Het leek niet tot hem door te dringen dat enthousiasme over de boodschap niet voldoende is. Het is geen kunstje maar een keuze om christen te worden.



Wat krijg je ervoor als je de naam mag dragen van Christus?

Als je iets wilt verkopen kom je snel in de verleiding om de aspecten aan te dikken die het product de klant opleveren. Maar dat is in dit geval niet snel mogelijk. Laten we eens zien wat die aspecten zoal zijn? Je zonden worden vergeven, je krijgt eeuwig leven, je mag jezelf een zoon of dochter van God noemen, je mag weten en ervaren dat de God die de hemel en aarde heeft gemaakt, heel veel van je houdt en voor je wil zorgen. Over de hemel gesproken, je hebt daar zelfs toegang toe: je mag er straks wonen in de stad van God, je mag nu al (in principe gratis) lid worden van zijn kerk, je mag begrijpen wat de bron, zin en bestemming van je leven is. Je krijgt antwoord op vragen waar filosofen van hebben wakker gelegen. Ik kan nog wel doorgaan.



Wat is de prijs?

Als ik vertel wat dit allemaal kost, dan schrikken velen echter terug. Het is geen product wat je even op zicht kunt uitproberen. Het kost je alles. Dat wil zeggen, God komt niet direct je huis leeg halen en je de les lezen over wat allemaal wel en niet mag, maar als het erop aankomt sta jij op de tweede plaats in je leven. Jezus’ wil is wet. Je geeft de regie voor je leven aan Hem en het zou kunnen, dat dit, net als bij een soldaat, ondergeschikt wordt, aan de zaak van zijn koninkrijk. Je zal niet de eerste zijn die daarbij, letterlijk door Zijn vijanden, is gedood. Ja zelfs in onze tijd. Je woont in eens op een wereld waar je geen echt deel meer aan hebt en je zult merken dat veel mensen van geestelijke en andere zaken niets begrijpen, noch van wat je zegt, noch hoe je denkt. Ook hier kan ik nog wel even doorgaan.



Wat doe jij?

Ga je ervoor of heb je nog je bedenkingen, geloof je niet in het ‘product’, ben je bang voor veranderingen of zit je vast aan een ander geestelijke ‘leverancier’?

Wat mij betreft, ik kon alleen maar zeggen, dat toen ik de essentie en de consequenties van het evangelie begreep: ik ben verkocht.



Kees Middelbeek