Vluchten is zinloos

Jef de Vriese • 85 - 2009 • Uitgave: 19
Dat Jona voor Gods aangezicht is, benadrukt dat Jona genoot van een persoonlijke relatie met God. Voor het aangezicht des Heren is in de aanwezigheid van God. Zou je daar altijd willen zijn? Beweer je niet vaak dat je het allerliefst dicht bij God zou willen zijn? Is het beste plekje niet voor de troon van God? Maar wat doet Jona? Rennen!
God zegt: “Ga.” En Jona gaat, maar de verkeerde richting uit. De tegenwoordigheid van God was voor Jona ondraaglijk en dus waagt hij een ontsnappingspoging naar Tarsis. Jona is niet geestelijk doof. Voor Gods aangezicht verstaat Jona de stem van God: “Maak u op, ga naar Ninevé.” Jona is niet onverschillig, maar gaat actief en bewust de andere kant uit. Hij is opstandig en vlucht. Hij doet zijn oren dicht en neemt het initiatief om Gods wil toch niet te moeten doen. De profeet die geroepen was in het soevereine plan van God, probeert zich aan dat plan te onttrekken.
Jona gaat de andere richting uit, op avontuur, naar Tarsis, naar het uiteinde van de beschaving, ver weg. Hij komt in beweging, zoals God vroeg, maar in tegengestelde richting. Zijn reis is in gang gezet door een Woord van God. Het Woord van God heeft in het hart van Jona als impact dat hij vlucht voor de aanwezigheid van God. Hij is actief ongehoorzaam.
Zijn er dingen die jij van God weet of hoort, maar waar je je toch probeert aan te onttrekken? God zal je vinden!

Jef De Vriese