Vrijheid

Peter de Haan • 85 - 2009 • Uitgave: 14/15
Het verhaal van John Newton, een Engelse slavenhandelaar, is bij velen al wel bekend. Zeker wanneer vermeld wordt dat hij de schrijver is van het beroemde lied ‘Amazing Grace’. Als er nog geen belletje gaat rinkelen, dan raad ik u zeker aan om het artikel van Johan Zijlstra te lezen. Newton was een vrij man, gericht op het maken van winst op de ‘handel’. De slaven die hij in Amerika verkocht kenden echter een andere vrijheid, zo blijkt uit de ‘negro spritituals’ die zij tijdens hun zware arbeid op het land zongen. Met teksten over de zware tijd nu, maar ook over het leven met God en de hoop die daaruit geput kan worden.
Over deze vrijheid en gebondenheid kunt u in dit zomernummer lezen. Wat is echte vrijheid, wat houdt ons gebonden en hoe is bevrijding mogelijk? Hans Kruisman zet echte vrijheid tegenover anarchie, waarbij ieder doet wat hij/zij goed vindt voor zichzelf. Zijn conclusie: echte vrijheid leidt tot ontspanning, valse vrijheid tot ontsporing.
Vrijheid staat voor velen ook gelijk aan vakantie. Even geen werkstress, files en economische malaise, maar als het even kan ertussenuit en ontsnappen aan de hectiek van alledag. Al voelen sommigen zich tijdens de vakantie nog steeds onmisbaar en kijken ze nog (bijna) dagelijks de e-mail voor het werk na. Techniek die ons vrijheid voorspiegelt, want je kunt altijd en overal bellen en mailen, leidt zo tot gebondenheid. Theo Niemeijer stelt dat vrijheid alles te maken heeft met levensvervulling. Hij wijst er dan op dat we slaaf moeten zijn van de Here Jezus, zoals ook Paulus zich telkens weer noemt. Genade, zo oneindig groot…

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht