Wakker worden

Peter de Haan • 87 - 2011 • Uitgave: 7
“Wat doet u als er brand uitbreekt? Gaat u de brand zelf blussen of maakt u dat u wegkomt? Of denkt u dat het u nooit zal overkomen? Zelfs in ruimtes die u door en door kent, raakt u bij rookontwikkeling uw oriëntatie kwijt. Zorg dus in elk geval dat u op tijd gewaarschuwd kunt worden en koop rookmelders. Wat moet u nog meer doen: Blijf kalm. Alleen dan denkt u logisch na. Waarschuw uw huisgenoten. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.”
Bovenstaande tekst komt van de website van de organisatie Consument en Veiligheid. Ik moest hieraan denken bij het volgen van de nieuwsgebeurtenissen van de eerste maanden van dit jaar. De opstanden in de moslimlanden en de vreselijke gevolgen van de aardbeving/tsunami in Japan. Wat staat ons te doen? Slaan we op de vlucht? En waarheen dan? Allereerst denk ik aan het in veiligheid brengen van onze geliefden (familie, vrienden, etc.). Zijn zij op de hoogte van het reddingsplan.
Henk Schouten maakt u attent op het vluchtplan, dat in werking treedt voordat de rook ons dreigt te verstikken. In deze tijden, die ook door de buitenwacht vaak als apocalyptisch worden omschreven, wordt dit plan in het boek Openbaring onthuld. Gert van de Weerd schrijft hier ook over, naar aanleiding van Jezus’ profetie in Matteüs 24. Dirk van Genderen fungeert als rookmelder, wanneer hij roept: “Word wakker!” Een boodschap die hard nodig is, want Nederland slaapt rustig door. Ook kerkelijk Nederland. Zijn oproep: “Wees wakker, verwacht Hem en maak anderen in uw kerk of gemeente wakker!”
In aanloop naar Pasen mogen we vast vooruitwijzen op de redding die ons wordt geboden. Weten uw huisgenoten hier al van?

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht