Wist u dat...

Feike ter Velde • 86 - 2010 • Uitgave: 14/15
God en mens

… iemand eens berekende dat de middelste tekst in de Bijbel Psalm 118:8 is: ‘Het is beter bij de Here te schuilen dan op mensen te vertrouwen.’

… de Bijbel begint met God en eindigt met alle mensen.

… de eerste aanval op het Woord van God van de duivel kwam in het paradijs: ‘God heeft zeker wel gezegd…’

… alle religies en wijsgerige stelsels op zoek zijn naar de waarheid, maar dat de levende God zichzelf openbaart aan de mens.

… de mens doet alsof hij wijs is door God te ontkennen, maar tegelijkertijd irrationeel reageert op het wonder van de schepping. Zelfs de goddeloze filosoof Voltaire zei: “Ik kan niet ontkennen dat er een klokkenmaker moet zijn geweest, want mijn klok loopt al jaren perfect.”

… William Shakespeare eens schreef: ‘Genade is meer dan sceptermacht; zij troont in de harten van koningen; ze is een eigenschap van God zelf’ (Uit: De koopman van Venetië - 1597).

… de Bijbel het onfeilbare Woord van God is, opgetekend door feilbare mensen die in de Bijbel zelf als zodanig worden getoond. De ‘heiligste’ mensen zijn gewone zondaars als iedereen.

… alleen al in het Oude Testament staat 3808 keer dat mensen het Woord dat zij opschreven zelf van God hadden gehoord.

… de Franse denker Blaise Pascal (1623-1662) zei: “De waarheid is in deze tijd zo duister gemaakt en de leugen zo ingeburgerd, dat alleen iemand die de waarheid liefheeft haar nog kan herkennen” (Pensées nr. 739).

… iemand zei, sprekend over de moderne popcultuur: “De zondagse oproep tot ware bekering en de dagelijkse lokroep van een valse bevrijding mogen niet vredig naast elkaar hun spoor trekken in ons leven…” (Willem L. Meijer - in Kunst en Revolutie)

Mens en wetenschap

… Deense onderzoekers tot de slotsom zijn gekomen dat de aarde en de maan wel 150 miljoen jaar jonger zijn dan men tot nu had gedacht. Dit blijkt uit een publicatie in Earth and Planetary Science Letters van juni jl. Men schrijft er ook nog bij dat de ouderdomsgegevens niet echt betrouwbaar zijn.

… de baansnelheid van de aarde rond de zon 29,8 km per seconde is. Dit is te berekenen door de omtrek van de aardbaan te delen door de tijdsduur van een jaar. Omdat de baan een beetje elliptisch is zal de snelheid het grootst zijn als de aarde het dichtst bij de zon is (in januari). Het verschil is echter maar 0,5 km per seconde. Zo ook in juli, wanneer de aarde dus 0,5 km/sec langzamer beweegt.

… er een vrij nieuwe tak van wetenschap de astrobiologie is. Zij houdt zich bezig met de vraag of er leven is buiten de planeet aarde, in ons eigen zonnestelsel of daarbuiten. Onder invloed van het evolutiegeloof is men van mening dat er ook elders leven moet zijn ontstaan. Hoe dat leven dan begint en zich ontwikkelt en verspreidt zijn de grote vragen. Astrobiologie is een deel van het NASA-programma.

…de grootte van het heelal niet te bevatten is. Als je zou kunnen vliegen met een snelheid van driehonderdduizend kilometer per seconde, dan heb je honderdduizend jaar nodig om door ons eigen melkwegstelsel (de Melkweg, waarbinnen ons zonnestelsel zich bevindt) te kunnen vliegen. Maar er zijn in het heelal miljarden melkwegstelsel!

… de hoogste berg in ons zonnestelsel, voor zover nu bekend, de berg Olympus op Mars is. Hij is 24 kilometer hoog, dat is drie keer hoger dan de Mount Everest en hij bestrijkt een gebied zo groot als de helft van Spanje.

… de planeet Jupiter zwaarder is dan alle planeten van ons zonnestelsel samen. Maar als je Saturnus in een badkuip zou kunnen leggen dan zou hij blijven drijven.

Gezondheid

… roken een van de belangrijkste doodsoorzaken is. Van de tien sterfgevallen aan kanker, zijn er drie door roken veroorzaakt: dat zijn bijna 12.000 sterfgevallen per jaar in Nederland. Bovendien veroudert de huid aanzienlijk sneller door vaatvernauwing en wordt het gebit aangetast. Naast tal van ziekten veroorzaakt roken ook verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en verminderde potentie en achteruitgang van de kwaliteit van het zaad bij mannen.

… dat er vooral een geestelijke kant is aan rookverslaving. De roker is onverschillig over de zeer slechte gevolgen en is blind voor redelijke argumenten. Het roken komt dan ook van de aanbidding van de grote geest der Indianen in Amerika en was dus vooral een occulte bezigheid.

… tabaksrook zo’n 3000 gevaarlijke stoffen bevat. Vijf procent bestaat uit koolmonoxide - hetzelfde dodelijke gas als uitlaatgas. Tabaksrook bevat teer, hetzelfde als waarmee wegen worden geasfalteerd en dat kankerverwekkend is. De gevaarlijkste teersoort is een krachtige nitrosoverbinding, één deel per miljard in voedsel is al een risico; tabaksrook bevat 5000 delen per miljard. De rook bevat verder ammonia, een stof die in springstoffen, bleekmiddelen en wc-reinigers zit; cyanide, een dodelijk gif; en fenolen, die ook in verfafbijtmiddelen zitten.

… ruim de helft van de volwassenen in ons land te zwaar is. Ook veel kinderen zijn te dik, blijkt uit cijfers van het CBS. Overgewicht is, na roken, de belangrijkste oorzaak van ziekten. Het Voedingscentrum geeft voorlichting over gezonde voeding en over het tegengaan van overgewicht. Op voedingscentrum.nl vindt u veel informatie over voeding, campagnes van het Voedingscentrum en gezonde recepten.

… overgewicht ook een duur probleem is. Overgewicht kost de gezondheidszorg € 1,2 miljard per jaar. Mensen met overgewicht leven minder lang in goede gezondheid. Overgewicht verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en aandoeningen aan knieën en andere gewrichten.

… de gezondheid van fruit vooral in de schil zit. Appels en peren in de schil eten betekent o.a. veel antioxidanten binnenkrijgen en dat is zeer belangrijk voor het voorkomen van kanker, maar ook van hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten noten en zaden erg veel van deze uiterst gezonde stoffen.

… dat Hollandse Nieuwe uitermate gezond is. In haring zit ruim een gram gezonde vetten, die gunstig zijn voor de hart- en bloedvaten. Het is daarom aan te raden om twee keer per week, vooral vette vis, zoals haring en makreel te eten. Als je niet van vis houdt, kun je altijd nog dagelijks een capsule visolie innemen. Zeer aan te raden!

Feike ter Velde