Zuid-Afrika

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 2
Regelmatig krijgen we brieven van Zoeklicht-lezers uit Zuid-Afrika. Het is stil geworden in dat land. Mandela's regering heeft de problemen van Zuid-Afrika niet opgelost. Integendeel, de economie is uiterst verzwakt en de werkeloosheid zeer hoog. De armoede onder alle bevolkingsgroepen groeit met de dag. Ds. Allan Boesak - in Nederland bekend als strijder voor de gerechtigheid - werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het verduisteren van geld, dat voor hulp aan zwarte kinderen was bestemd. Hij stopte ongeveer zeshonderdduizend gulden in eigen zak. De criminaliteit heeft het mooie Zuid-Afrika tot een onveilig land gemaakt.

We kregen een hartelijke groet van het echtpaar J. Mos. Ze wonen al jaren in Zuid-Afrika en lezen ons blad met vreugde. Hun groet is ook bestemd voor alle medewerkers en alle lezers van 'Het Zoeklicht'.

Ze delen hun zorgen over Zuid-Afrika. Hoewel de economie zorgelijk is koopt de regering Mandela voor 10 miljard aan wapens in Engeland. Ondertussen kwijnt het onderwijs weg wegens geldgebrek. Lesboekjes kunnen niet meer worden gedrukt; er is geen geld voor. Toch meldde de krant onlangs ook, dat mijnheer M'beki, opvolger van Mandela, een eigen regeringsvliegtuig heeft besteld voor miljoenen dollars. Velen in Zuid-Afrika zien de teneergang van hun land met veel zorg aan. Maar zijn er ook goede dingen. De zendingskerken groeien en bloeien overal in Zuid-Afrika, ondanks de heidense regering Mandela. Waar het Evangelie wortel schiet gaat de misdaad terug. Er is grote openheid in het land voor het Evangelie, zo meldde br. Mos.

Hij schrijft verder, dat hij kortgeleden twee dagen in het ziekenhuis lag. Op zijn zaal was hij de enige blanke, maar hij heeft daar met zwarte mensen mogen bidden en samen de Bijbel mogen lezen. Zo kreeg hij daar vrienden voor het leven.