Zwart-Wit: Geleide geesten

Henk Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 5
Je gids, begeleider, controle, helper of welke andere naam je ook voor hem/haar uitzoekt, is je beste. vriend of vriendin. Ze helpen ons op vele manieren, zijn vaak al heel, lang bij ons en kennen ons al heel goed. Zij zijn afgestemd op ons gevoel, onze kennis en wensen. Deze wensen kunnen variëren tussen aards en geestelijk.

Elk mens, iedere overgegane bezit de godsvonk, een druppel uit de bron.- Die van jou en je- gids trekken elkaar aan als magneetjes en boven dit alles is de bron zelf, de oerkracht of gewoon god. De bedoeling is twee werelden met elkaar te verbinden, de wereld van jou en je gids. Je kan op hen 100% vertrouwen. Als je hen nodig hebt zijn ze bij je.

ALS GOD
Zo maar wat opmerkingen die een bepaalde sfeer laten zien en ook creëren. Er wordt meer en meer met begrip en interesse gesproken over het fenomeen geleide geesten, geleide gidsen, innerlijke meester, leraar en meer van die termen. Het materialisme schenkt ondanks haar enorm aanbod geen diepe innerlijke bevrediging. Het is juist anders. de welvaart in materiële zin heeft een enorme armoede openbaar gemaakt. Innerlijke armoede, innerlijke leegheid, geestelijke dorheid en droogheid. Natuurlijk is dit door satan zo bewerkt. Zo immers, is het voor hem makkelijk geworden zich als god te presenteren en zich als god te laten aanbidden en dienen en daar was het hem van meet af aan ook om te doen.

Wie zich openstelt voor deze gidsen, de innerlijke meester, het hogere ik, of welke term ook gebruikt wordt, brengt zichzelf meer en meer onder invloed van satan. Dit gebeurt meestal door een breed scala van meditatie technieken. Dat zijn programma's tot zelfverwerkelijking en in het voortgaan op die weg zijn het programma's tot zelfvergoddelijking. Voor alle duidelijkheid, het gaat dan ons een onpersoonlijk godsbeeld en houdt een eenheid met de kosmos in, waarbij de grenzen tussen Godenwereld zijn weggevallen. Alles is ten diepste één.

Dit staat haaks op wat de Bijbel leert, daarin zien we God als Schepper en de zonde als breuk. Verraderlijk is dat deze meditatie technieken ook voor therapeutische doeleinden gebruikt worden. Lichamelijke kwalen hangen, zo zegt men, samen met onbalans, of disharmonie. Meditatie draagt dan bij aan herstel van de orde. De Bijbel leert dat er maar één weg is waardoor mensen behouden kunnen worden. Die behoudenis is er niet door een leraar, maar door de Verlosser, Jezus Christus.

GEZONDE LEER
Wat we zien is een steeds groter wordend web. De boze weeft dit met grote ijver en velen worden in zijn strikken gevangen.

Juist wanneer het gaat om geleide geesten, innerlijke leraren, meesters, die soms zelfs Jezus genoemd worden, moeten we op onze hoede zijn. De Bijbel spreekt en schrijft over de eindtijd, Paulus zegt in zijn brief aan Timotheüs bijzondere dingen.

“Want er komt een tijd, dat de mensen de gezonde leer niet meer zullen verdragen, maar omdat hun gehoor verwend is, naar hun eigen begeerte zich tal van leraars zullen bijeenhalen, dat zij hun oor van de waarheid zullen afkeren en zich naar de verdichtsels keren”1. Zouden met deze zelfgekozen leraars ook niet die innerlijke gidsen en geleide geesten bedoeld kunnen worden?

ONTMASKERING
Dat is makkelijker dan vaak gedacht wordt. Wat de slang in het paradijs zei is nog altijd dezelfde basis gedachte.

“Gij zult geenszins sterven”2

Die woorden echoën door tot in onze tijd en worden opgetekend uit de monden van deze nieuwe/oude meesters en gidsen. Doden zijn niet echt dood en kunnen met ons communiceren, zo leert men. Terwijl satan ook lispelde

“gij zult als God zijn” 3

Dat zijn steeds de leidende thema's in het occulte, daaraan kun je het gezicht van de boze herkennen. Helaas hebben velen de boze al eerder geloofd, toen hij leerde dat het boek Genesis niet deugde en de eerste 11 hoofdstukken historisch volstrekt onbetrouwbaar zijn.

Moge de Here Jezus u wijsheid geven om te onderscheiden waarop het aankomt en moge Hij, Zijn Geest en Woord, u en ons leiden, totdat de grote morgen aanbreekt.

ds. Henk Schouten

1 2 Timotheüs 4:3,4
2 Genesis 3:4
3 Genesis 3:5