Image

AI-bedrijf werkt samen met politie New York en Los Angels om criminaliteit op te sporen én te voorspellen

Artikel
13 september 2023

Het AI-bedrijf Voyager Labs biedt een AI (Artificial Intelligence) aan die grote hoeveelheden data op zowel het internet, sociale media en het dark web kan verzamelen, filteren en interpreteren, zodat het crimineel gedrag kan voorspellen en voorkomen. Dat dit geen trendy prietpraat is bewijst het feit dat het bedrijf miljoenencontracten heeft met de politie van New York en Los Angeles.

Misschien denk je bij het intro en de titel van dit nieuwsartikel wel aan de science fiction thriller ‘Minority Report’ waarbij in de toekomst de politie ook in staat is om potentiële misdaden op te sporen voordat ze plaatsvinden en mensen er zelfs preventief voor gestraft worden. Het doet er in ieder geval wel aan denken. 
Zo kan de software van Voyager Labs grote hoeveelheden data verzamelen en interpreteren. Op deze manier kan het verbanden leggen tussen verschillende posts en patronen ontwaren in verblijfplaatsen, comments en zoekopdrachten. 

Hoe extreem ver dit gaat wordt duidelijk als je beseft dat het moederbedrijf achter Facebook en Google, het Californische Meta, Voyager Labs aanklaagt om hun praktijken en bij de rechter vraagt om een verbod van Voyager Labs op hun platformen in welke vorm dan ook. Meta, dat het zelf ook niet al te nauw neemt met de privacy van haar gebruikers, verwijt Voyager Labs dat ze onzorgvuldig met privacygevoelige gegevens omgaan!

De politie van New York die voor negen miljoen dollar een contract heeft met Voyager Labs voor inzet en gebruik van de AI, benadrukt dat deze AI enkel gebruikt wordt als extra ondersteuning bij bestaand recherchewerk en ter voorkoming van serieuze criminaliteit. Burger, gaat u maar lekker slapen en maakt u zich vooral niet ongerust…

AI kan dus gebruikt worden om mensen massaal te controleren en surveilleren en het vrije westen blijft er niet van verschoond. En dit is nog maar het begin. Een absolute controlestaat ligt op de loer en is geen denkbeeldig risico meer.
Als de recente geschiedenis iets heeft geleerd is het wel dat als de nood hoog is en mensen zich onveilig of bedreigd voelen in hun leven, ze bereid zijn om hun vrijheden in te ruilen voor zogenaamde veiligheid. Hoe lang totdat het fout gaat? Zie de tijden zich bereiden.

Bron: Foxnews