Image

Anglicaanse aartsbisschop vindt het ‘Onze Vader’ problematisch.

Artikel
09 juli 2023

De Anglicaanse aartsbisschop Stephen Cottrell vindt de woorden van het ‘Onze Vader’ problematisch. Ze zouden teveel negatieve associaties oproepen met de patriarchale samenleving waar we in leven. 

Tijdens de algemene synode stelde de aartsbisschop dat het woord ‘Vader’ problematisch is voor hen die slechte aardse vaders hebben gekend of zij ‘die gebukt gaan onder een onderdrukkende patriarchale greep op het leven.’
Er kwam gelukkig ook weerwoord vanuit andere leden van de synode. De voorzitter van een conservatieve richting binnen de Anglicaanse Kerk, Chris Sudgen, vroeg zich af of de aartsbisschop nou vond dat Jezus een fout had gemaakt, of dat Jezus misschien pastoraal niet gevoelig genoeg was?
Ook van buiten de Anglicaanse Kerk klonk kritiek. Calvin Robinson schreef: ‘Het ‘Onze Vader’ is ons gegeven door de Heer. Hij leerde het ons in de Bijbel, zijn Woord. Wij noemen God Vader, omdat dat is hoe Hij aangesproken wil worden.’

Dit laatste is een waarheid als een koe. 

Maar zit er dan niets nuttigs in de opmerkingen van de aartsbisschop? Jawel. Het vaderschap van onze God leert de broeders onder ons die vaders mogen zijn, dat we daarin een voorbeeld mogen zijn - in alle bescheidenheid en onvolmaaktheid - van wie de hemelse Vader is. Helaas hebben mannen daar vaak in gefaald en dat kan voor problemen zorgen bij gelovige zonen en dochters, die niet goed kunnen begrijpen wat het betekent dat God Vader is. Maar daarmee is niet het ‘Onze Vader’ problematisch, noch de aanspreekvorm van God als ‘Vader’!  Nee, ons falen wijst ons op ons tekort als zondige mensen. In het pastoraat is het in dit soort gevallen heel belangrijk om te kijken naar wat een goede vader dan wel zou moeten zijn. De meeste mensen hebben gelukkig daar wel een voorstelling bij, wat voor aardse vader ze ook gehad hebben. Dat goede mogen we op God betrekken, want God is goed en zijn Vaderschap ook!

En de verwijzing naar het patriarchaat dan? Dat is woke onzin, die we van harte naast ons neer mogen leggen. Als je  er ooit op aangesproken wordt dat God Vader is, sla deze extremisten dan met hun eigen wapens om de oren: God maakt zelf in zijn Woord bekend dat Hij als Vader wil worden aangesproken. Wie zijn wij dan om daar vraagtekens bij te stellen, want de aanspreekvorm bepaalt iemand toch zelf? 

God is onze Vader en dat is iets moois om te koesteren!