Image

Chinese voorganger en vrouw veroordeeld om geloof

Artikel
22 januari 2024

De Chinese pastor Kan Xiaoyong is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. Zijn vrouw krijgt vier jaar en drie van hun gemeenteleden staan straffen van 3 tot 10 jaar te wachten. Dat allemaal omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de ideologie van de Communistische Partij in China (CCP). Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ‘Xie jiao’.

Xie jiao
Xie jiao is een label van de CCP. Deze wordt geplakt op groepen die door de partij worden bestempeld als een sekte. Het betekent zoiets als een heterodoxe leer (in tegenstelling tot een orthodoxe leer). Het stempel is in deze situatie opvallend, want de kerk van Kan Xiaoyong is een normale, doorsnee protestantse kerk. Volgers van christenvervolging denken daarom dat xie jiao als juridische rechtvaardiging gebruikt is om de succesvolle bediening van de pastor en zijn vrouw om zeep te kunnen helpen. 

Voordat ze de bediening fulltime ingingen zat het echtpaar in zaken, maar in 2018 gaven ze dat leven op. Hun werk in de bediening van de gemeente werd daarop zeer gezegend. Zelfs zo dat ze landelijke bekendheid kregen binnen het netwerk van de huiskerken in China. Deze kerken, die tot 1000 leden groot kunnen zijn, opereren onafhankelijk van het staatsapparaat en buiten de zogenaamde ‘Drie-zelf Kerk’, die door de CCP gebruikt wordt om de communistische en Chinese waarden uit te dragen. 

Voorbeeld stellen
Door nu Kan Xiaoyong en zijn gemeente aan te pakken, wil het regiem andere kerken en gemeenschappen angst aanjagen. De voorganger en zijn vrouw zijn dan ook gemarteld na hun arrestatie en dat is publiekelijk erkend en toegegeven. 

Het hele gebeuren is daarmee onderdeel van een groter proces in China waarbij Xi Jinping en de CCP de druk steeds verder opvoeren op christenen. Dit doen ze door allerlei verboden uit te vaardigen op christelijke activiteiten en bedieningen, door kinderen bij het geloof weg te houden (zie link onder), door het sluiten, dan wel slopen van kerken, door steeds verdergaande surveillance en nu dus ook door het arresteren, martelen en veroordelen van christelijke leiders. 

Bron: Christian Post