Image

ChristenUnie wil sekstoerisme tegengaan

Artikel
28 september 2023

De ChristenUnie wil een einde maken aan sekstoerisme door een verbod in te stellen voor mensen uit het buitenland om een sekswerker te bezoeken en voor seksuele handelingen te betalen. Ze willen daarmee de lijn volgen die nu al geldt voor het bezoek van koffieshops in bijvoorbeeld onze hoofdstad Amsterdam: ook daar zijn buitenlanders niet welkom.

Het klinkt goed en dat is het ook. Elke maatregel immers die prostitutie bestrijdt, verdient onze instemming. Betaalde seks in welke vorm dan ook is niet volgens Gods plan en wil. Bovendien staat de seksindustrie bol van mensenhandel en uitbuiting. Deze uitbuiting omschrijven als slavernij is niet overdreven. 

Uiteindelijk is het daarom het beste om elke vorm van betaalde seks te verbieden. Tegenstanders roepen om het luidst dat dit niet de weg is. Je voorkomt niet dat mensen dit doen en dus zal een totaalverbod op sekswerk het probleem alleen maar groter maken. Je dwingt betaalde seks de illegaliteit in en dat betekent dat we alle controle erop kwijt zijn. Maar ja, nu is de controle ook al niet je van het en is uitbuiting schering en inslag.
Pragmatisme als dit is hierbij sowieso niet wenselijk. Als het aankomt op seksuele uitbuiting van mensen en zelfs minderjarigen, kun je wat ons betreft niet hard genoeg optreden. Hier wordt een principiƫle keuze gevraagd.

De ChristenUnie wil daarom sekswerk tegengaan. Zij heeft het beleid dat elke stap die deze praktijken terugdringt, een stap in de goede richting is. Vanuit dit realisme wordt er zo stukje bij beetje gewerkt aan het doel van terugdringing en uiteindelijk uitbanning van deze praktijken.