Image

Het songfestival komt eraan. Een kans voor Jodenhaters om zich te laten horen

Artikel
25 maart 2024

Nog een dikke maand en dan gaat het Eurovisie Songfestival weer van start. Dit jaar wordt het decadente spektakel gehouden in de Zweedse stad Mälmo, door sommigen wel de meest antisemitische stad van Europa genoemd. Het voorspelt niet veel goeds.

Toen op 7 oktober de verschrikkelijke terroristische aanslagen plaatsvonden in Israël werd er in Mälmo feest gevierd. In de stad werd gedanst op luid klinkende muziek die door de straten schalde, er werd vuurwerk afgestoken, auto’s reden toeterend door de straten en snoepjes werden uitgedeeld. Dit laatste naar het ‘goede’ gebruik afgekeken van moslims in de Palestijnse gebieden en andere landen in het Midden-Oosten, die elke aanslag op het land op soortgelijke wijze vieren. 
Sindsdien is het niet minder geworden. Bijna wekelijks zijn er demonstraties tegen Israël en voor de Palestijnse zaak, die soms duizenden deelnemers trekken. Deze demonstraties verschillen niet van de vele andere demonstraties in Europese steden over het hele continent; ze staan bol van antisemitische leuzen en uitingen. 
Aan deze demonstraties doen veel moslims en immigranten mee, maar ook veel hoogopgeleide, niet-religieuze, in Zweden geboren burgers. In de hipsterwijk Möllevången zie je dit ook terug. Daar waar vele studenten en rijke hipsters wonen zijn de straten bezaaid met oproepen tot demonstraties, posters met teksten als ‘Stop de genocide’ en zijn over Israëlische producten in supermarkten stickers geplakt met Palestijnse vlaggen en het woord ‘boycot’. 

De Joodse gemeenschap van de stad voelt zich dan ook niet meer veilig. Ze durven geen keppeltjes meer te dragen en vermijden andere tekenen en uitingen van hun Joods zijn in het openbaar. 

Nu komt het Eurovisie Songfestival in mei naar de stad. In Zweden is al veel ophef om dit liedjesfestijn geweest. Zo zijn er meer dan 1000 artiesten geweest die in januari een petitie hebben laten uitgaan met een oproep tot het boycotten en uitsluiten van Israël voor deelname aan de competitie. Maar daar houdt het niet op. Er is een oproep vanuit de bevolking van Mälmo gekomen richting het stadsbestuur en gemeenteraad om deelname van Israël aan het songfestival te verbieden. Het voorstel hiervoor wordt de komende maand behandeld in de raad. De stad en de gemeenteraad heeft hier trouwens helemaal niet bevoegdheid voor, maar ‘het initiatief is een goed statement van de stad Mälmo om aan te geven dat wij niet willen Israël meedoet met het Eurovisie Songfestival,’ aldus een woordvoerder van de Linkse Partij in de stad. 
Ook verschillende actiegroepen als ‘Mälmo for Palestine’ roepen op tot actie. ‘Mälmo for Palestine’ roept daarbij op tot wekelijkse protesten in de aanloop naar mei. 

Hier een afbeelding van Instagram van deze activisten van Mälmo for Palestine:

Afb. Instagram Mälmo for Palestine

Het lijkt er in alles op dat acties onvermijdelijk zullen zijn in de stad in mei. Velen gaan eigenlijk al uit van op z'n minst grootschalige protesten en demonstraties. Of er nog wat op het podium gebeurt tijdens de wedstrijd zelf? De organisatie zegt zich verre te willen houden van politiek, maar er wordt gevreesd voor grote hoeveelheden activisten onder het publiek die iets zouden kunnen doen. 

Bron: Haaretz