Image

Antisemitisme alom - deel 6

Artikel
16 maart 2024

16 maart - Sinds het laatste deel van ‘Antisemitisme alom’ is er helaas weer veel gebeurd in de wereld van het antisemitisme. Alles gedreven door en voortkomend uit pure Jodenhaat. Daarom hierbij deel 6. Voor eerdere delen klik hier, hier, hier, hier en hier.

In Canada werd bij het Mount Sinai ziekenhuis in Toronto een protest gehouden door pro-Palestina activisten waarbij het ziekenhuis werd geblokkeerd en er leuzen werden gescandeerd als ‘Long live the intifada’ (lang leve de intifada). De demonstratie was in verband met de oorlog in Gaza. Wat het ziekenhuis te maken had en heeft met de oorlog tussen Israël en Hamas blijft echter een raadsel. De vertoning leek meer op een op hol geslagen meute die bij gebrek aan intelligentie, maar een ziekenhuis aanviel, enkel alleen vanwege zijn Joodse wortels en naam.

In onze eigen Tweede Kamer werd door enkele tientallen pro-Palestina activisten een demonstratie gehouden waarbij opnieuw weer antisemitische leuzen werden gescandeerd en de orde werd verstoord. Het ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ klonk openlijk en meermaals voordat er ingegrepen werd. Deze leus betekent niets meer en minder dan: Palestina Jodenvrij en Israël moet van de kaart geveegd. Gelukkig deed kamervoorzitter Bosma aangifte.

Bij de opening van het Nationale Holocaust Museum werd de opening verstoord door pro-Palestina actievoerders. Wat een gewijd en plechtig moment moest worden, werd ruw verstoord door deze demonstranten die antisemitische leuzen scandeerden, de koning en andere hoogwaardigheidsbekleders uitscholden en uitfloten, op politiebussen klommen, hun banden lieten leeglopen en zelfs de bussen bekladden met verf. Er klonken uitspraken als ‘Hamas are my brothers’ (Hamas zijn mijn broeders). Dit allemaal in het zicht en binnen gehoorsafstand van het museum en de daar aanwezige mensen en hoogwaardigheidsbekleders. Een cabaretier sprak over ‘de schande van 10 maart’ en hij had volledig gelijk.

In Rotterdam is voor de zoveelste keer de Israëlische vlag weggehaald op bij de vlaggenparade op de Boompjeskade. Op deze kade aan de Nieuwe Maas hangen alle vlaggen van de 192 landen die onderdeel zijn van de Verenigde Naties. De vlag die van de mast was gehaald lag onderaan de paal op de grond. Het was de vijfde of zesde keer dat dit gebeurde. De organisatie van de vlaggenparade krijgt sowieso wekelijks mails dat de vlag van Israël weggehaald zou moeten worden.

De voorstelling ‘Verhalen langs het spoor’ - waarin verhalen worden verteld uit de Tweede Wereldoorlog over de Jodenvervolging - gaat niet door. De voorstelling wordt afgelast omdat de veiligheid van bezoekers niet gegarandeerd kan worden. Voor de voorstelling was politiebewaking nodig. Dat ging de organisatoren te ver. In de nieuwsberichten in de media wordt de reden hiervoor onomwonden vermeld: toegenomen antisemitisme sinds de aanslagen van 7 oktober. Er komt nu een zogenaamd concert van verbinding. 

Ook het antisemitisme in de stad Groningen neemt schrikbarend toe. Dit zorgt voor angst onder de Joodse inwoners van de stad. De herdenking van de laatste Kristallnacht liep al uit de hand: tijdens de herdenking kwam een passant op de fiets de plechtigheid verstoren. Kaarsen werden omgeschopt, waarna de situatie escaleerde. Meer mensen deden een duit in het zakje en de herdenkers werden met stenen bekogeld. En dit is slechts één incident. Sommige Joodse mensen durven daarom geen keppeltje op straat meer te dragen, anderen vermijden synagoge-bezoek.

Het Nieuw Israëlitisch Weekblad wordt niet meer bezorgd zoals altijd. De transparante wikkel wordt vervangen voor een gesloten verpakking. De keuze voor een anonieme verzending is het gevolg van het toegenomen antisemitisme. Het is een keuze waarbij de angst een rol speelt: als mensen weten dat jij dit blad ontvangt kan dat gevolgen hebben. Ook de bezorging kan problematisch worden als de bezorger kan zien wat hij of zij bezorgd.

Het houdt dus niet op. Nog lang niet. We horen er misschien niet veel meer over, maar de haat blijft. Deze haat is open en bloot komen te liggen als gevolg van 7 oktober, maar moet geestelijk geduid worden. Het is altijd aanwezig en zal altijd blijven, want het Joodse volk is niet zomaar een volk. Het is het volk van God en daar ligt de oorzaak van de weerstand: het is onderdeel van de opstand en rebellie tegen God zelf en tegen zijn plan. Blijf daarom voor dit volk en de vrede van Jeruzalem bidden.