Image

Antisemitisme alom - deel 5

Artikel
09 februari 2024

9 februari - Een kleine twee maand geleden hebben we voor het laatst een nieuw deel van ‘antisemitisme alom’ geplaatst op deze site, de serie waarin we het toegenomen antisemitisme in kaart brengen (zie hier, hier, hier en hier voor eerdere delen). Je zou wellicht denken dat antisemitisme de afgelopen weken daarom is afgenomen, maar dat is niet het geval. Het staat minder in de schijnwerpers en dus hoor je en lees je er minder over, maar helaas is het nog overal aanwezig.

In Putten werden tot tweemaal toe antisemitische leuzen op gebouwen gekalkt. Zo werd eind vorig jaar eerst het monument voor de razzia van oktober 1944 beklad met een ‘7 oktober 2023’ en in januari werd er op de drempel van een kerkgebouw een antisemitische leus (‘f*ck Israël’) ontdekt tijdens een condoleance voor een overledene.

De milieubeweging Extinction Rebellion ging opnieuw op de antisemitische toer in een poster waarin ze Israël verweten dat ze veel CO2 en andere vervuilende stoffen uitstootten tijdens hun bombardementen (je verzint het niet). Ook werd er een verwijt geuit over het aanplanten van uitheemse bomen door de Joodse staat, die het grondwater opslurpten waardoor de Palestijnen niets genoeg water hebben om duurzame landbouw te bedrijven (opnieuw: je bedenkt het niet).

Bij een klimtoernooi in Utrecht kon het Israëlische team - met daarin de Olympische medaillekandidaat Ayala Kerem - vanwege ernstige bedreigingen en gevaarlijke situaties niet meedoen. Hoewel verder niet uit de doeken is gedaan welke bedreigingen er waren, waren deze ernstig genoeg om de antisemieten die ze geuit hebben te laten winnen.

Dan was er eind januari het debacle rond de Hogeschool van Utrecht, waar een lezing zou worden gehouden over de holocaust, die niet, wel, niet, wel en uiteindelijk wel doorging. Ook hier speelden antisemitische (be)dreigingen een rol. Het is een aanfluiting en een overall trieste aangelegenheid als er niet meer vrij over het historische dieptepunt van de westerse beschaving in de holocaust kan worden gesproken in dit land, zonder deze ophef.

Parlementariër Derk Boswijk (CDA) ging op bezoek in Israël en wist bij terugkomst in Nederland te melden dat je geen Joodse waar meer moest kopen.

Een oproep klonk van BN-ers van allerlei soorten en maten als ook van enkele maatschappelijke organisaties, waarin werd opgeroepen de ‘Palestijnse gijzelaars’ vrij te laten. Het is voor ons een mysterie welke gijzelaars hiermee bedoeld worden. Wellicht bedoelt men de veroordeelde terroristen van Hamas en andere terreurorganisaties die opgesloten zitten in de gevangenissen in Israël en die werden uitgeruild tegen door Hamas ontvoerde onschuldige Joodse burgers waaronder vele vrouwen, kinderen en oude van dagen? Maar hoe deze bewezen terroristen 'gijzelaars' zouden zijn, blijft een raadsel.
De oproep werd gedaan door o.a.: Carice van Houten, Lilianne Ploumen, Ramsey Nasr, Nadia Moussaid, Adelheid Roosen, Nazmiye Oral, Michiel van Erp, Sunny Bergman, Nasrdin Dchar, Erella Grassiani en "de directie van o.a. Save the Children, Arcadis, Rijksmuseum en Patta”. Waarvan akte.

Artiesten uit een aantal Noord-Europese landen eisten een boycot van Israël op het songfestival. Duizend Zweedse artiesten, maar ook artiesten uit Noorwegen, Finland en IJsland riepen hiertoe op. Er werd tijdens voorrondes in een van deze landen gezwaaid met een Palestijnse vlag. De artiesten betichtten Israël van oorlogsmisdaden. Er is daarbij geen enkele ruimte voor nuance, noch is er door de artiesten bewijs geleverd voor deze claim.
Mocht het zover komen, dan is Israël niet het eerste land dat geschorst wordt. Zo werd Rusland in 2022 geschorst in verband met de inval in de Oekraïne. Het verschil met de Russen is echter dat Israël zich aan alle regels en bepalingen houdt die gesteld zijn door de organisatie van het Songfestival. De Russen deden dat niet. Het organiserend comité is tot nog toe dan ook niet overgegaan tot schorsing. 

In de Zeeuwse hoofdstad Middelburg zijn hakenkruizen op de eeuwenoude synagoge geklad. Velen spraken er schande van, maar sommigen waren van mening dat ‘de Joden’ het er zelf naar gemaakt hadden. Er werden leuzen geroepen als: ‘Dan hadden ze Gaza maar niet moeten aanvallen’. Wat de Joodse gemeenschap van Middelburg met de oorlog van Israël met Hamas te maken heeft, is niet duidelijk. Er lijkt hier simpelweg meer sprake van Jodenhaat, dan kritiek op politiek beleid en keuzes. Maar zelfs al was dat laatste wel het geval, dan nog beklad je geen gebedshuis met hakenkruizen. Doe je dat, dan ben je af en diskwalificeer je jezelf.

De Israëlische ambassade in Nederland moet nog meer en nog zichtbaarder worden bewaakt en beveiligd dan tot nog toe het geval is geweest. Helaas is dit niet de enige Joodse plaats die (extra) bewaakt moet worden. Joodse begraafplaatsen, synagogen en scholen treft hetzelfde lot. Ook hierin worden we geconfronteerd met akelig en diep antisemitisme en Jodenhaat, dat na 7 oktober weer is opgevlamd.