Image

Billboard-campagne Israël geweigerd

Artikel
18 januari 2024

18 januari - Vorige week begon onder veel mediabelangstelling de rechtszaak van Zuid-Afrika tegen Israël voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Israël wilde op de grote billboards langs de Nederlandse snelwegen die dag foto’s tonen van de gegijzelde burgers die nog steeds niet terug zijn met daarbij de tekst: ‘hij/zij kan niet getuigen’. Dit werd categorisch geweigerd.

Geen enkel bedrijf dat deze vorm van buitenreclame aanbiedt in ons land wilde de Israëlische regering van dienst zijn. Een van de bedrijven was zo dapper om de keuze toe te lichten. Zij gaven aan dat het volgens wet wel mocht, maar dat zij zelf ervoor kozen om geen ‘religieuze, politieke en aanstootgevende uitingen’ te willen plaatsen en volgens hen was hier sprake van een politieke en aanstootgevende campagne. 

Deze uitspraak is op z’n minst opvallend. Er zijn immers regelmatig advertenties op billboards langs de snelwegen te zien met religieuze teksten, tijdens de laatste verkiezingen werden overal verkiezingsposters getoond inclusief slogans en aanstootgevende content (lees provacatief en soms zelfs pornografisch) is ook niet uitzonderlijk. 

Deze dubbele standaard doet vermoeden dat de bedrijven die het aangaat, zich niet willen branden aan deze materie. Kennelijk is het sentiment tegen Israël en het Joodse volk zo groot in Nederland, dat het voor hen niet veilig is om foto’s van onschuldige mensen (waaronder ouden van dagen en baby’s) die al meer dan 100 dagen worden vastgehouden, te tonen langs ‘s Heeren wegen. Ze durven het risico niet aan.
Wellicht dat een eerdere campagne van CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) op dezelfde billboards hier iets mee te maken heeft. Het CIDI wilde ook foto's van gijzelaars die ontvoerd waren door Hamas weergeven op de billboards en dat werd destijds wel vertoond. Daar kwam echter een felle tegenreactie op in onder andere een bezwaar bij de Reclame Code Commissie (die dit bezwaar trouwens afwees).

Bron: Reformatorisch Dagblad 13 januari