Image

Nieuw onderzoeksrapport: systematisch seksueel geweld door Hamas

Artikel
03 januari 2024

3 januari - Staat het nog op ons netvlies: de wrede inval van Hamas terroristen in Israël op 7 oktober 2023 en de gruweldaden tegen burgers waaronder veel vrouwen en kinderen? De New York Times (NYT) deed twee maanden onderzoek naar deze gruwelijkheden. Op 28 december verscheen hun rapport dat nieuwe informatie aan het licht brengt naar aanleiding van interviews met ooggetuigen, (forensisch) deskundigen en militairen.

Op 7 oktober hebben Hamas terroristen systematisch, seksueel geweld gebruikt gericht op Israëlische vrouwen en meisjes. Begane wreedheden zijn verkrachting, marteling, verminkingen en executies van gevangenen van wie de handen gebonden waren.

Seksueel geweld en verkrachting worden internationaal ingezet als wapen van vernedering bij internationale, gewapende conflicten en oorlog. Seksueel en gender gerelateerd geweld wordt systematisch gebruikt als middel om gemeenschappen sociaal en cultureel te ontwrichten of te vernietigen. Ook seksuele verminking en gedwongen prostitutie vallen hieronder. Vrouwen en meisjes zijn vaak slachtoffer.

Terreurorganisatie Hamas bereidde de slachting in het zuiden van Israël in het geheim voor. Onderdeel van deze voorbereidingen was dat een groep Hamas terroristen vanuit Gaza naar Syrië en Libanon vertrok. Hun voorwendsel was dat ze naar Saoedi-Arabië op weg waren voor de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka. De werkelijkheid is dat ze naar Syrië en Libanon vertrokken om daar te worden getraind voor de inval in Israël. 

Het onderzoek van de NYT bevat interviews met meer dan 150 getuigen, (para)medisch personeel, militairen, forensische pathologen en andere deskundigen op het gebied van seksueel geweld. De interviews worden ondersteund door videobeelden, foto’s en GPS-gegevens van mobiele telefoons. Het onderzoek begint met de beschrijving van videobeelden die wereldwijd werden gedeeld na 7 oktober. De videobeelden zijn van 8 oktober en laten het verkoolde lichaam zien van een vrouw wiens gezicht onherkenbaar is verbrand. Ze is naakt vanaf het middel. De vrouw is Gal Adbush, 34 jaar, uit Israël. Volgens deskundigen is ze verkracht, voordat ze werd vermoord en in brand werd gestoken.

Het staat vast dat op ten minste zeven locaties in het zuiden van Israël vrouwen en meisjes systematisch seksueel zijn misbruikt of verminkt. Hun kleding is afgerukt en bij velen zijn de handen vastgebonden op hun rug. Alleen al in de buurt van Be’eri zijn de lichamen gevonden van 30 vrouwen. Hun lichamen vertonen sporen van seksueel geweld. Een ooggetuige van het Supernovafestival vertelt het volgende: ‘bij de weg waar het festival plaatsvond, kwamen ongeveer 100 terroristen bijeen. Ze gaven wapens aan elkaar door en ze verwondden de gevangengenomen vrouwen. Terwijl ik me verborg, zag ik dat er tenminste vijf vrouwen werden verkracht’.

Een hoofdinspecteur van de politie verwoordt de gruwelijkheden als volgt: ‘de brutale wreedheden die door Hamas terroristen zijn begaan tegen Israëlische vrouwen en meisjes zijn een combinatie van haat tegen Joden én vrouwen’.