Image

Opdat wij hen niet vergeten

Artikel
21 december 2023

21 december - Nog maar kort geleden was de wereld in de ban van de verschrikkelijke aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober, waarbij ruim 1200 doden vielen en om en nabij 240 gijzelaars werden meegenomen naar Gaza. Mannen, maar ook vrouwen, kinderen, zieken en hoogbejaarden. Inmiddels zijn er 105 van deze gegijzelden weer terug, maar er zitten er zeker nog 130 vast. Je hoort daar echter niets meer over in de meeste Nederlandse media. Het gaat alleen nog maar over Gaza en wat daar gebeurt. Tijd om onze aandacht weer op deze gijzelaars te brengen.

Van de 105 gijzelaars die zijn vrijgelaten weten we deels waar ze doorheen zijn gegaan. Het grootste deel van hen werd in ondergrondse tunnels gestopt, waar ze niet of nauwelijks te eten kregen en waar ze mishandeld werden. Soms was deze mishandeling fysiek, soms seksueel en vrijwel altijd psychisch en mentaal. Een klein deel werd in huizen opgesloten. Voordat ze daar belandden werden ze echter eerst door de straten van Gaza geparadeerd als trofeeën, waarbij ze uitgescholden, geslagen en bespuugd werden door de lokale bevolking. Een van de gijzelaars vertelt over een feeststemming op 7 oktober in wijken van Gaza. 
Eenmaal onder de grond of opgesloten in huizen en gebouwen, kregen ze niet of nauwelijks te eten. Veel van de gijzelaars waren dan ook kilo’s en kilo’s afgevallen toen ze werden vrijgelaten. Ook medicatie werd hen onthouden. Een gegijzelde kankerpatiënte bijvoorbeeld stierf, omdat ze haar levensreddende medicijnen niet kreeg. Daarnaast waren er de al eerder genoemde mishandelingen, vooral mentaal. Kinderen kregen te horen dat niemand hen meer wilde en dat hun ouders en grootouders allemaal dood waren. Ook werd hen gezegd dat ze nooit meer terug zouden gaan. Een jongen van 12 (Eitan Yahalomi) kreeg een pistool op zijn hoofd; hij mocht niet meer huilen, want anders werd hij doodgeschoten. Een meisje van negen (Emily Hand) praat nog altijd niet hardop, sinds ze terug is en met haar vader werd verenigd. De Hamas-terroristen hebben haar zo bang gemaakt dat ze dat niet meer durft. Ze hebben haar gezegd dat ze niet meer hardop mag praten of lawaai maken, want anders. Hulpverleners die deze teruggekeerde gijzelaars behandelen en begeleiden, spreken over zwaar getraumatiseerde personen. 

Veel gijzelaars kregen ook middelen toegediend om hen rustig te houden. Bij de uitruil van onschuldige Israëlische gijzelaars tegen veroordeelde Palestijnse criminelen en terroristen, is bekend dat de gijzelaars Klopodin kregen (een anti-epilepticum), zodat ze rustiger zouden overkomen. Zoals we hebben kunnen zien liepen ze er inderdaad ook enigszins verdwaasd bij tijdens de uitruil, terwijl de Palestijnse menigte om hen heen ze uitjoelden en beschimpten. Ofir Engel, de tot Nederlandse gemaakte jongen die in gevangenschap 18 werd, vertelde aan RTL 4 over de mentale mishandelingen waar hij door moest. Hem werd verteld dat niemand hem zou helpen, dat niemand voor hem kwam, dat hij daar meer dan een jaar wel zou zitten. Zo probeerden hem ze te breken.

Het zijn ernstige verhalen van opnieuw (oorlogs)misdaden en het verhaal is nog niet af. Laten we nooit vergeten wat Hamas is, wat ze hebben gedaan en nog steeds doen. Er zitten immers nog 130 onschuldige mensen vast in Gaza, waaronder nog steeds minderjarige kinderen en ouden van dagen. Opdat we hen niet vergeten. 

Bronnen: